Bolonjci su (opet) zadovoljni!!!

Started by hulio_salinas, 17-11-2006, 06:38:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Priblizili su se ispiti. Izgleda da ona prica kako je sve sareno i lepo dobija drugi smisao. Spremajuci ova dva ispita, bolonjci su shvatili da nije ni malo naivan posao spremiti 14 ispita! Malo sta se ucinilo da se studentima olaksa posao. Konzervativnost profesora ne dozvoljava primenu novog studijskog programa. Iks-ipsilon generacija je radilo po starom programu i nista im ne nedostaje. Zasto bi onda generacija bolonjaca imala drugi tretman. Svim studentima u usima zvoni da je novi program olaksica za studente: davanje ispita u vise delova, veliki uticaj predispitnih obaveza za zavrsnu ocenu itd. U sukobljavanju sa realnoscu dosli smo do neceg sasvim drugog. Nema "cepkanja" gradiva iz dobrog dela predmeta. Nema interaktivne nastave i skupljanja predispitnih poena.
Organizovace se biranje predstavnika prve godine. Predstavnik ce izloziti problem vecu i studentima. Problem je sto je uslov za upis druge goine 14/14. Nikome nije svejedno sto mora da da svaki ispit i nema sanse za popravku. Jedna grupa studenata me je danas zamolila da problem izbacim na forum, kako bi stariji studenti videli u cemu je problem Ocekujemo vase savete. Svi prisutni su se slozili da bi posao bio mnogo laksi kada bi se uslov smanjio za 2. Dakle, za upis u drugu godinu, potrebno nam je 12 polozenih ispita od ukupno 14.

Ocekujemo vasu POMOC!!!

Coolgemini

Realno,ovo jeste zabrinjavajuci problem... :roll:..trebalo bi da vam bar bude donekle lakse da date uslov...Mada morate biti svesni da ste vi prva godina Bolonjske reforme i da ce se na vama po prvi put isprobati neke nove stvari..A za profesore nije ni malo cudno sto ce im trebati puno vremena da promene sistem nastave i izbace deo nastavnog programa.Ako nista drugo,nije mi jasno da niko od njih nije krenuo put reforme?? :hm..Bice neizvodljivo totalno ako vam se nastavni program nista ne promeni...Ipak imate 14 predmeta,mora sigurno nesto da se promeni..A za ovaj predlog od 12 predmeta treba obavestiti studentski parlament da nesto preduzme... :C

hulio_salinas

Svesni smo da smo prva i probna generacija. Ali uplaseni smo da ce to biti prevelika zrtva... Niko od nas ne zeli da sledece godine prisustvuje reformisanom bolonjskom programu... Niko ne zeli da od sebe napravi toliku zrtvu...

trinity

Tesko da to moye da se promeni jer je to propisano zakonom ono sto mi mozemo i sto mislim da ce biti nas predlog je da se povecaju bodovi po predmetima ali to nece moci tako brzo da se desi kao sto bi vama trebalo ali zato smo i uveli mentorski sistem kako bi preko vasih studenata-mentora m i mogli da napravimo jedan izvestaj o novom programo, nazalost jako mali broj brucosa je to shvatio ozbiljno
Meni se na primer javio samo jedan a imam ih 5.
Zato te Hulio molim da sve koje znas podsetis da se jave svojim mentorima jer mi preko njih mozemo da komuniciramo

H5N1

Tesko da ce da prodje 12 od 14 ali nije problem u 14 od 14. Problem je sto je program koji se predaje u milimetar isti ranijem a to nije bio cilj reforme. Dakle, trynity sveske sa predavanja od ove i ranijih godina i uporedi. Licno sam cula to za pojedine predmete. Problem je sto ceo program hemija koji se slusao dve godine je sada u jednoj. Trynity , da li sam u pravu?

hulio_salinas

***Trinity cekaj, cekaj... Mislim da ti komentar nije na mestu (ispravi me). Da se svaki student javio svom mentoru i da je svaki student svom mentoru izlozio problem, nista se ne bi promenilo. Imali biste samo uvidjaj u problem. Tj. imali biste izvestaj o novom programu. A nista se drugo ne bi promenilo! Dakle, problem bi resen sledece godine. Nije problem da ja za jedan dan povezem sve studente i mentore ovom pricom! Ali ako neko od brucosa cuje da ce se tako pomoci sledecoj generacij, a mi smo zakasnili za izspravljanje gresaka, mislis da ce iko pozvati svog mentora. Ne znam da li shvatas da pokusavam da kazem sledece:
U ovom trenutku nema sanse za ikakvom promeno. Sve greske ce se ispraviti sledece godine. Mi, kao savesni i nesebicni, treba pritrcimo mentorima da im izlozimo problem, a sve ce se resiti sledece godine, kada dobar deo nas popada. Ajde da razmislimo za trenutak: da li bi iko ista rekao mentoru?

================

***H5N1 ceo program je isti u milimetar! Ja imam sveske od ranije i samo pratim predavanje (citajte: ponavljanje). Samo je skraceno vreme za predavanje gradiva iste obimnosti. Sve radimo po ubrzanom kursu, ali bez ikakvog skracivanja i olaksavanja.

Adonis_Vernalis

Bred

Ono sto ja znam jeste da sadasnji brucosi uce bar 10x vise nego ja tj ne dizu glave. Time se nista nece postici jer ima da se istrose u prvoj godini.

hulio_salinas

***Adonise pa niste dzabe! Ovo je normalan put ka ostvarenju novog programa. Normalno je da neko mora biti prvi i da neko mora bit zrtva! Steta je samo (za nas) sto smo mi zrtve.

Ovo ce se sve ipraviti sledece godine (ili one tamo). I tada mozete reci da ste isterali do kraja...

ALI!
sta je sa nama?

***Bred istinu zboris! Svaki dan cujem kako stariji studenti komentarisu da je brucosima mnogo lakse nego do sad.... Sve ispite daju u vidu testa sa skracenim gradivom... To su reci starijih kolega, koje mene bole kao rane... i sve nas...

H5N1

Sada hulio i ostali vidite da ste trebali mentore za gusu od prvog dana. Ali nikad nije kasno, samo polako. Sve svoje primedbe argumentovano srocene dajte vasim predstavnicima u Komisiji za pracenje reformisane nastave i to STO PRE. Drugo, svi da se jave svojim mentorima i stalno da se javljaju i smaraju ih, ovaki, kako vidim brucosima je sve super, oni samo uce i nema ih nigde. Reforma je soloidno zamisljena ali nije sprovedena kako treba.

hulio_salinas

***H5N1 primljeno k znaju. Sto se tice povezivanja brucosa i mentora, nece biti problema. To cu lako preneti (zapaliti) na ostale. Stvarno nismo to ozbiljno shvatili... Ja prvi...
Tesko je samo sto su nam sledece nedelje ispiti, pa se necemo mnogo vidjati. U nedelju cu velikoj masi preneti da se obavezno jave mentorima (neodlozno), jer imamo tad kolokvijum. A za ostalo, moramo prvo biti svi na okupu. Znaci od onog tamo ponedeljka.

Bred

mislim da vise treba da |ganjate" profesore mentore, studenti-mentori malo tu mogu pomoci

H5N1

Pa naravno profesore mentore i to neodlozno , sve i SVE kazite

hulio_salinas

***Bred, na prof-mentore sam i mislio. Ovo jeste posao za profesore, koji svojim uticajem mogu mnogo vise postici. Bice upoznati i studenti-mentori, naravno. Pa cemo videti kako se stvar dalje odvija.

M^i^M^a

bolonjci na gradjevini su prosle godine uspeli da se izbore za smanjenje uslova sa 13/13 na 9/13...znam da je nas fakultet specifican sto se tice izlazenja u susret studentima ali ipak treba biti uporan.. :hm