Pronaðene grobnice Inka stare hiljadu godina

Started by Bred, 26-12-2006, 09:36:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Maèu Pikèu, najpoznatiji grad drevnih Inka
Japanski i peruanski arheolozi prona¹li su na severu Perua pet velikih grobnica Inka, starih gotovo hiljadu godina.

OTKRIÆE - Grobnice se nalaze na takozvanom zlatnom "huaka" groblju Inka u obliku piramide, u ¹umi Pomak regiona Lambajeke, izjavio je Izumi I¹ida, japanski arheolog. On je naveo da su pronaðene grobnice u obliku bunara, dubine oko deset metara s pregradama koje sadr¾e pogrebne predmete od zlata i srebra, a u njima su sahranjene voðe podruèja.

U grobnicama su pronaðene i bakarne pozlaæene maske, ritualni bode¾i i predmeti od keramike, rekao je japanski arheolog i dodao da su pronaðeni i posmrtni ostaci, verovatno jednog deteta.

Postojanje grobnica otkriveno je pomoæu radara, a radovi na iskopavanju su poèeli u julu, rekao je I¹ida, profesor antropologije u SAD. Kultura Inka je bila na vrhuncu u vreme bakarno-bronzanog doba, obo¾avali su Sunce, a kalendar je bio ureðen na bazi sunèane godine. Njihovu dr¾avu i kulturu uni¹tili su ¹panski osvajaèi pod Pisarom i Almagrom.

Ostavili su za sobom mnoge umetnièke spomenike, naroèito na peruanskoj teritoriji.

Njihova imperija prostirala se od peruanskih visoravni pa preko Ju¾ne Amerike, planinskog venca Andi preko Ekvadora, Perua, Bolivije, Argentine i Èilea.

Carstvo Inka kroz istoriju
- 1200. godina: Inke zapoèele ¾ivot kao narod osnivanjem grada-dr¾ave Kusko, pod voðstvom Manka Kapaka.
- 1438. godina: Inke poèinju ekspanziju pod voðstvom Paèakutija. Za vreme njegove vladavine skoro celi Peru i Ekvador padaju pod kontrolu Inka.
- 1529. godina: Pizaro, voða konkvistadora, od kralja tra¾i dozvolu da osvoji zemlju Inka koja je bogata zlatom i srebrom.
- 1533. godina: Pizaro je uhvatio i ubio Atahualpu, kralja Inka, i postavio na vlast njegovog brata Manko Inku koji je jedno vreme pokorno saraðivao sa konkvistadorima.
- 1572. godina: Uhvaæen i poslednji vladar Inka, Tupak Amaru. Okonèan otpor osvajaèkoj vlasti, konkvistadori brutalno zatiru Inke i njihovu tradiciju.
||||

24sata