Biologija - ISPIT - Testovi, Pitanja, Lekcije

Started by mina_v, 02-02-2007, 12:22:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ares

O jeco ako je tako vec sad se osecam kao da sam zavrsio sa tim, o hvala hvala! :Bog :Bog :pljes: :pljes:

hulio_salinas

Quote from: ares on 07-03-2007, 16:24:54
O jeco ako je tako vec sad se osecam kao da sam zavrsio sa tim, o hvala hvala! :Bog :Bog :pljes: :pljes:

Pozovi se u pamet! Nemoj nikad prerano da otpisujes!

Znas da nikad niko ne zna kako je prosao. Zato cuti, radi i veruj.  :wink:

chiligirl

Vukibog

Biæe obnove preparata sad u subotu 24.03. Treba samo proveriti na oglasnoj tabli kad ko ima,jer su neki u dva,neki u èetiri...

Pedja

Јел жели неко да ми објасни оне задатке што сте имали на испиту?  :>

lane

Ево, Пеђа, ја ћу ти помоћи!  :wink:
Шта ти је проблем?

Pedja

За сада су ми ти задаци проблем али ја још нисам кренуо да их учим тако да ћес ми помоћи . Ок?

Vukibog

Pipi,ne zna se jo¹ uvek za biologiju za¹to pi¹e da je 14.og. Videæe predstavnici o èemu je reè. I mene zanima otkud ta brilijantna ideja... >:->

josefina87

Cini mi se da su ovde negde bile postavljene slicice preparata.. :hmm Ali ne mogu da ih nadjem..Jel zna neko GDE SU? :roll:

hulio_salinas

Imas temu koja se zove: "Biologija - Opis i Slike Preparata" u ovom forumu (Bolonjski program) na drugoj strani.  :cvet

josefina87

Zabice,koliko opsirno planiras da pises ako dobijes gametogenezu?To se iz knjige uci,pa me zato zanima!Asistentkinja je rekla da nam ovog puta nece traziti sliku,samo se treba objasniti.. :hmm

zabica

Quote from: josefina87 on 27-03-2007, 15:08:47
Zabice,koliko opsirno planiras da pises ako dobijes gametogenezu?To se iz knjige uci,pa me zato zanima!Asistentkinja je rekla da nam ovog puta nece traziti sliku,samo se treba objasniti.. :hmm

Rekla je da ne treba sema da se crta, naravno moras nacrtati janik/semenik i obeleziti. Pisacu uopsteno o mejozi I i II, i samo napomenes sta se i kako tu dobija, tj. nazoves celije tokom ovog procesa. Ne verujem da je potrebno preterano pisati (na kraju krajeva, i nemamo mnogo vremena... :roll: )

Sole

ja imam neki tekst o gametogenezi, ali ne znam da li je dovoljan, trebalo bi da jeste. mogu da ga iskucam ovde, pa vi vidite. inace, neke grupe su na prakticnom od pola 9 u petak, a neke od 2-3 u subotu, cini mi se.

josefina87

Hajde ako ti nije problem otkucaj cisto da procitam!

Sole

Gametogeneza-proces obrazovanja gameta u polnim zlezdama (jajnicima I semenicima, tj. njihovim semenim kanalicima). Polne zlezde su specificne i razlikuju se od svih drugih tipova celija u organizmu jer sadrze duplo manje genetickog materijala(n).

U polnim zlezdama se nalaze specificne vrste celija, germinativne celije cijim deobama i diferencijacijom nastaju polne celije.

Proces gametogeneze se moze podeliti u 3 faze:

1.   razmnozavanje germinativnih celija
2.   rast spermatogonija i oogonija
3.   sazrevanje primarne spermatocite i primarne oocite.

1.   u jajnicima i semenicima se nalaze germinativne celije koje se sukcesivno umnozavaju mitozom i nastaje veliki broj oogonija i spermatogonija. One su diploidne celije (2n)

2.   rastu spermatogonije, povecavaju svoju zapreminu, dolazi do sinteze RNK, proteina, lipida, ugljenih hidrata...
rastom ovih celija dolazi do njihovog diferenciranja u primarne oocite i primarne spermatocite. One su takodje diploidne.

3.   primarne oocite i primarne spermatocite su celije koje ulaze u mejozu I i od njih nastaju sekundarne oocite i sekundarne spermatocite koje su haploidne, (svaki hormozom ima po 2 hromatide) i ulaze u mejozu II.

Kada se zavrsi mejoza II  od sekundarnih spermatocita i oocita  dobijaju se ootide i spermatide koje su haploidne i svaki hromozom sadrzi po 1 hromatidu.

Spermatide se u procesu spermiogeneze difereciraju u spermatozoide.

p.s. ispravite ako nesto nije kako treba.