„®anka Stokiæ“ Ru¾ici Sokiæ

Started by Bred, 16-02-2007, 17:12:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


Laureat ovogodi¹nje presti¾ne glumaèke nagrade „®anka Stokiæ“ je dramska umetnica Ru¾ica Sokiæ, jednoglasno je odluèio ¾iri u sastavu Mira Stupica (predsednik), Dejan Saviæ, Manojlo Vukotiæ, Neboj¹a Bradiæ i Sini¹a Kovaèeviæ. Priznanje dodeljuju Narodno pozori¹te u Beogradu, kompanija „Veèernje novosti“ i Skup¹tina op¹tine Po¾arevac, a sveèanost uruèenja je u nedelju, 4. marta, u podne na velikoj sceni Nacionalnog teatra. Nagrada je ustanovljena u znak seæanja na jednu od najznaèajnijih glumica srpske pozori¹ne scene izmeðu dva rata i dodeljuje se glumaèkoj liènosti koja je obele¾ila pozori¹ni i filmski ¾ivot Srbije svojom stvaralaèkom zrelo¹æu i bogatstvom glumaèkog izraza. Dosada¹nji laureati su Svetlana - Ceca Bojkoviæ, Milena Draviæ, Ðurða Cvjetiæ i Radmila ®ivkoviæ-Bambiæ.

U izjavi za „Blic“ Ru¾ica Sokiæ je rekla:

„Sreæna sam zbog ove nagrade. Pa, i prirodno je. Zar ima i¹ta lep¹e od toga da dobijete potvrdu da je ono ¹to radite, u èemu izgarate, dobro. Na¾alost, sem fotografija i ne ba¹ dobrih tonskih zapisa nema tragova onoga ¹to je ®anka radila. Ali, ona je legenda. Izvesno je da je bila potpuni posveæenik glumaèke umetnosti i tim pre mi je nagrada dra¾a. Danas njeno ime nosi i presti¾no priznanje koje mi je dodeljeno za ukupan opus, ¹to me posebno èini sreænom“

T. Nje¾iæ
blic

:pljes:

zabica

bravo za nju zasluzila je
glumica i po  :Bog

Bred

#2
tako je. rekla je nedavno da je 40 ili 45god, ne zna ni ona tacno, na sceni a to je svakako za respect. stvarno je izuzetna glumica i jedna od nasih naboljih!

nesto o samoj zanki stokic-
Od pralje do glumice veka
Slava bila uzrok propasti glumice za koju je Nu¹iæ pisao likove

®anka Stokiæ je imala zavr¹ena samo èetiri razreda osnovne ¹kole, ali je bila prava narodna glumica, umetnik za koga je i veliki Nu¹iæ pisao ¾enske likove i davala mu graðu za njegove komedije. I ja sam imao èast da je, kleèeæi kraj radio- aparata, slu¹am na Radio Beogradu.

Takva ¾estina glasa retko se sreæe, rekao je pesnik Ra¹a Popov na drugoj po redu kulturnoj sveèanosti "®anki u èast", organizovanoj u nedelju u njenom rodnom selu, Rabrovu kod Kuèeva, govoreæi o nezaboravnoj beogradskoj glumici Narodnog pozori¹ta ®anki Stokiæ(1887-1947).

®iveæi u Zajeèaru odmah posle udaje u 14. godini za jednog zajeèarskog abad¾iju, ®anka Stokiæ se prikljuèila putujuæoj pozori¹noj trupi. Prihvatila je da bude pozori¹na pralja, dekorater i statiskinja, a prvu ozbiljniju ulogu odigrala je u 15. godini u osijeèkom pozori¹tu u ©ekspirovoj "Ukroæenoj goropadi". Spomenik ®anki Stokiæ posle njene smrti 1947. godine podigla je u Beogradu njena kuæna pomoænica sa natpisom "Svojoj plemenitoj gazdarici ®anki podi¾e ovaj spomenik blagorodna Magda".

Sveèanost je otvorila Ðurðija Cvetiæ, glumica, napomenuv¹i da je ®anka igrala i Ko¹tanu, ®ivku ministarku, Spirinicu…

- Imala je prirodan scenski izraz, bez jeftinih efekata - rekla je Ðurðija i dodala da je glumica glumaèke likove stalno nadograðivala, a da je njena slava bila i uzrok njenog stradanja .
   
      

Gre¹nica bez greha

Na filmskom festivalu u italijanskom gradu Saæile 16. oktobra ove godine izmeðu ostalih prikazan je i crno-beli film Koste Novakoviæa "Gre¹nica bez greha" u kome glavnu ulogu igra ®anka Stokiæ. Film je odu¹evio publiku, objavila je srpska ¹tampa, a restauracija ovog retkog srpskog filma starog vi¹e od 60 godina biæe u Pragu.
      
      
      
   

Naime, ®anki je, posle Drugog svetskog rata, na osam godina oduzeta srpska èast zbog nastupa pred Nemcima, u okupiranom Beogradu.

"Uzimala je, kako je izjavio tada¹nji narodni tu¾ilac, direktno uèe¹æe u programima beogradske radio- stanice, koja je direktno bila u rukama Nemaca"' a na pitanje, da li bila je svesna da time poma¾e Nemce, ®anka je plaèuæi odgovorila "Ne, nisam bila svesna, bila sam bolesna i morala sam da radim".




Dragan S.
Glas javnosti

zabica

Quote from: Bred on 17-02-2007, 17:02:02
tako je. rekla je nedavno da je 40 ili 45god, ne zna ni ona tacno, na sceni a to je svakako za respect. stvarno je izuzetna glumica i jedna od nasih naboljih!


evo proverena informacija - sledece godine 'puni' 50 godina na sceni!
pola veka ej  :pljes: