Program za istra¾ivanje i razvoj EU

Started by Bred, 12-06-2007, 14:35:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- Srbija se sutra pridru¾uje programu koji æe joj omoguæiti uèe¹æe u nauènim inicijativama, ravnopravno sa èlanicama EU.

Pristupanje sedmom Programu za istra¾ivanje i razvoj EU koji æe biti realizovan u periodu od 2007. do 2013. u ime Srbije potpisaæe sutra u Briselu ministarka za nauku Ana Pe¹ikan. Ukupan bud¾et programa iznosi vi¹e od 50 milijardi evra, a uèe¹æe u njemu omoguæava meðunarodnu nauèno-istra¾ivaèku saradnju i realizaciju projekata iz razlièitih oblasti prirodnih, tehnièkih i dru¹tvenih nauka.

Ministarka nauke Ana Pe¹ikan ka¾e da je potpisivanje sporazuma prvi pravi korak Srbije ka evropskim integracijama, koji æe otvoriti mnoga vrata na¹im istra¾ivaèima i nauènicima.

"Srbija ima dobar nauèni potencijal, zbog toga ¾elimo da motivi¹emo na¹e nauènike da pripreme ¹to veæi broj projekata, u tome æemo im pomoæi", rekla je Pe¹ikan.

Ona je najavila da æe u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti i Beogradskog univerziteta biti osnovana agencija koja æe pomagati nauènicima da njihovi projekti budu ¹to bolje osmi¹ljeni i "upakovani".

Programom za istra¾ivanje i saradnju EU rukovodi Objedinjeni istra¾ivaèki centar Evropske komisije koji æe, prema reèima direktora Rolanda ©enkela, pomoæi Srbiji da preuzme nauène i tehnièke osnove zakonodavstva EU u oblastima oèuvanja ¾ivotne sredine, kvaliteta hrane, energetike i bezbednosti.

"®elimo da saraðujemo sa Srbijom, mo¾emo vam pru¾iti najbolje savete iz svih nauènih oblasti", rekao je ©enkel.


b92

Bred

#1
Srpski nauènici u programu EU
Izvor: B92
Beograd -- Sporazumom o pridru¾ivanju Srbije programu EU namenjenom razvoju nauke, na¹i naucnici mogu ravnopravno da konkuri¹u za projekte EU.

Time je nauènicima iz na¹e zemlje omoguæeno da predoèe svoje ideje i dobiju deo bud¾eta od 50 milijardi evra. Za razliku od prethodnih projekata, kada su nauènici iz Srbije bili samo pridru¾eni èlanovi, sada æe moæi da budu nosioci i koordinatori projekata.

Prouèavanje gljiva i uticaja ove biljke na èoveka i prirodu, projekat je sa kojima profesor Miomir Nik¹iæ sa Poljoprvrednog fakulteta, iz godine u godinu, konkuri¹e kako bi novac namenjen za razvoj nauke u Evropi iskoristio za usavr¹avanje svojih ideja.

Profesor ka¾e da im dr¾ava daje tek toliko novca da mogu da pre¾ive, ali ne i da naprave velike pomake.

"Ako bi dobili ovaj projekat, ja ka¾em mojim saradnicima da bi sledeæih pet godina bili mirni, u smislu i opreme koja nam treba i uslova, i ljudi iz inostranstva koji bi nam pomogli da to funkcioni¹e", obja¹njava Milomir Nik¹iæ, profesor na Poljoprivrednom fakultetu.

Centar za fiziku u Zemunu spada u najsavremenije institute u Evropi. Institut je sa projektom za unapreðivanje eksperimentalne tehnike konkurisao za evropske fondove, a EZ je prepoznala kvalitet i odvojila 400.000 evra za usavr¹avanje.

"Ja sam u nauci preko 30 godina, ja sam imao snove. Zahvaljujuæi programima evropske zajednice i NIP te svoje snove sam ostvario i u laboratoriju ula¾emo 1,5 miliona evra",  ka¾e direktor Centra za fiziku èvrstog stanja i novih materijala Zoran Popoviæ.

Priliku da od anonimnih, malih laboratorija postanete poznati daju upravo fondovi koje je Evropa namenila istra¾ivaèima. Dobijanje statusa pridru¾ene èlanice, za razliku od statusa treæe zemlje koji je do sada Srbija imala, znaèi da æe na¹i nauènici narednih sedam godina moæi da konkuri¹u za projekte, od kojih su najmanji vredni jedan do tri miliona evra.

Do sada, na¹i nauènici mogli su da konkuri¹u samo za projekte sa bud¾etima od oko 100.000 evra.

"Mi u sedmom okvirnom programu dobijamo jednu novu moguænost da budemo i nosioci ideja i koordinatori novih projekata; to je ne¹to ¹to nije bilo dostupno u prethodnom okvirnom programu. Najveæi bud¾et nose veliki projekti, gde se stvara konzorcijum ispred vi¹e razlièitih institucija i razlièitih dr¾ava, i gde uèestvuju i nauènici i preduzeæa", ka¾e Popoviæ.

Sedmi program raspola¾e bud¾etom od 50 milijardi evra, ¹to je tri puta vi¹e nego ¹to je bilo namenjeno prethodnim okvirnim programima. U ¹estom okvirnom programu srpski partneri uèestvovali su u 86 projekata i dobili 12 miliona evra iz njihovog fonda.



:news:
Finansiranje istra¾ivanja od EU
| Izvor: Beta
U Beogradu se 16. i 17. oktobra odr¾ati konferencija o moguænostima uèe¹æa u istra¾ivaèkim projektima koje finansira Evropska unija.

Ministarstvo telekomunikacija i informatièkog dru¹tva Srbije najavilo je danas da æe se 16. i 17. oktobra u Beogradu odr¾ati konferencija o moguænostima uèe¹æa u istra¾ivaèkim projektima koje finansira Evropska unija.

Cilj Konferencije je da podstakne srpske firme, fakultete i institute koji se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama da uèestvuju u
projektima koji se finansiraju iz Okvirnog programa 7 EU i da pokreæu projekte.

Budzzet Okvirnog programa 7 za period od 2007. do 2013. godine iznosi 53,2 milijarde evra i Srbija u njemu mo¾e da uèestvuje ravnopravno
sa èlanicama EU, ¹to znaèi da mo¾e i da rukovodi istra¾ivaèkim projektima.

Ugovore o uèe¹æ u Okvirnom programu Evropske unije potpisale su i Crna Gora, Makedonija i Hrvatska, kao i Turska, Norve¹ka, Lihten¹tajn, ©vajcarska i Izrael.

Konferenciju Partnerstvo u okvirnom programu 7 za informacione i komunikacione tehnologije organizuju Ministarstvo telekomunikacija i
Generalni direktorat za informaciono dru¹tvo i medij Evropske komisije u saradnji sa Beogradskom otvorenom ¹kolom. Ministarstvo je
u februaru 2008. veæ organizovalo jednu konferenciju posveæenu toj temi.

Za uèe¹æe na Konferenciji ne plaæa se kotizacija, radni jezik konferencije je engleski, a dodatne informacije i prijava mogu se naæi na sajtu konferencije fp7.mtid.sr.gov.yu.
b92