Malina-riznica zdravlja

Started by Bred, 13-06-2007, 07:44:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS


Malina, najpoznatiji izvozni proizvod Srbije, bogata je elaginskom kiselinom koja je idealna za oèuvanje zdravlja i negu ko¾e

Maline veoma prijaju na¹im èulima i zdravlju, ali verovatno niste znali da blagotvorno deluju i na ko¾u. Masa¾a malinama uskoro bi mogla da postane novi srpski brend, a "patentirale" su je studentkinje Vi¹e medicinske ¹kole. Elaginska kiselina i vitamin C iz malina osve¾avaju ko¾u i potko¾no tkivo, deluju kao hemijski i mehanièki piling, a i sredstvo za blago izbeljivanje.

Osim za lepotu, iskoristite sezonu ovog voæa i za va¹e zdravlje. Elaginska kiselina pravi komplekse sa toksiènim metalima i tako utièe na njihovo izbacivanje iz organizma. Ona deluje na maligne æelije koje se brzo umno¾avaju tako ¹to usporava ili potpuno stopira njihovu deobu. Lekari tvrde da 130 g maline dnevno znaèajno sni¾ava rizik od karcinoma.

Energetska vrednost

Maline sadr¾e i do 85 odsto vode, oko 10 odsto ¹eæera (glukoze i fruktoze), pektine, biljna vlakna (7,4 g u 100 g), organske kiseline (limunsku, jabuènu, salicilnu i mravlju) oko 1,4 odsto, aromatiène materije, flavonoide, alkaloide.

Tu su i oko 40 mg vitamina C, 80 mikrograma beta-karotena (provitamin A), vitamini grupe B, zatim kalijum (220 mg u 100 g), kalcijum, fosfor, magnezijum, gvo¾ðe, bakar, cink, èak i jod. U 100 g malina ima 25 kcal, odnosno 105 kJ.

Malina je dragocena i za sni¾avanje povi¹ene temperature, u leèenju astme, ekcema. Ona pobolj¹ava krvnu sliku, reguli¹e rad creva i smiruje bolove u ¾elucu, a zaustavlja i povraæanje. Kinezi smatraju da malina umanjuje opasnost od spontanog pobaèaja, olak¹ava trudove, smanjuje nadra¾aje u mokraænom kanalu i olak¹ava menstrualne tegobe.

Iako sezona malina traje samo dva meseca, ni zamrzavanjem ili termièkom obradom ne uni¹tava se njena elaginska kiselina. ©panski istra¾ivaèi zakljuèili su da je d¾em od malina bogatiji ovom kiselinom od sve¾e voæke.

Osim plodova, sve¾ih ili suvih, u lekovite svrhe koristi se i li¹æe, koje je jo¹ bogatije vitaminom C, cvetovi i koren. Od li¹æa i korena prave se èajevi, kao i od suvih malina, koji se koriste kod upale grla, za jaèanje srca, kod hemoroida, li¹ajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija, i za op¹te jaèanje organizma. Sve¾e maline jedino se ne preporuèuju kod te¾ih oboljenja bubrega i gihta.
A. ERAKOVIÆ