Blize se izbori [opet]

Started by Bred, 13-07-2007, 17:28:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Otvoreno pitanje izbora
Izvor: Beta 
Beograd -- Ovih dana otvoreno je pitanje kada æe biti odr¾ani predsednièki i lokalni izbori, koji bi prema ustavu trebalo da budu u septembru.


Ponovo na glasanje (Beta)
Prema novom ustavu, lokalni izbori treba da budu odr¾ani do kraja godine, ali je prethodno potrebno da Skup¹tina donese odgovorajuæe zakone. U DS-u ka¾u da æe izbori biti raspisani do kraja godine, dok ih radikali ne oèekuju pre 2008. Istovremeno, postavlja se pitanje izbornih zakona i finansiranja predizbornih kampanja. LDP Borisa Tadiæa poziva da organizuje javnu raspravu o izborima.

©efica poslanièke grupe Demokratske stranke u Skup¹tini Srbije Nada Kolund¾ija izjavila je danas da æe lokalni i predsednièki izbori biti raspisani do kraja godine.

"Obaveza po Ustavnom zakonu je da se lokalni i predsednièki izbori raspi¹u do kraja godine. Mi æemo po¹tovati zakon", rekla je Kolund¾ija agenciji Beta.

Ona je dodala da prethodno moraju biti usvojeni zakoni koji jo¹ uvek nisu stigli u skup¹tinsku proceduru.

Kolund¾ija je naglasila da izmeðu DS-a, Demokratske stranke Srbije i G17 plus trenutno nema dogovora oko zajednièkog nastupa na izborima.

Povodom potpisivanja koalicionog sporazuma izmeðu te tri stranke koje su formirale Vladu Srbije, ona je kazala da on nije potpisan i dodala da o tom sporazumu "razmi¹lja" kao o neèemu ¹to "ide po fazama" a ne kao ne¹to ¹to treba re¹iti u odreðenom roku.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Tomislav Nikoliæ ubeðen je da æe predsednièki i lokalni izbori biti tek poèetkom 2008, iako Ustav propisuje njihovo odr¾avanje do kraja ove godine.

"Oni (predsednik Srbije i vlada) misle da sve mo¾e da se preskoèi, pa mo¾da èak i predsednièki izbori, ili ¾ele da defini¹u èvrsto svoje odnose u vladi kako bi njihov kandidat imao jedinstvenu podr¹ku svih èlanica vlade i kako bi uspeo da pobedi protivkandidata", rekao je Nikoliæ Beti.

Prema njegovim reèima, radikali neæe opstruisati usvajanje zakona neophodnih za raspisivanje izbora, i jedva èekaju da ti predlozi uðu u proceduru i da izbori budu ¹to pre.

LDP: Javna rasprava o izborima

Liberalno-demokratska partija zatra¾ila je od predsednika Srbije Borisa Tadiæa da inicira organizovanje okruglog stola parlamentarnih stranka, kao i javnu raspravu o naèinu organizovanja predstojeæih lokalnih i pokrajinskih izbora.

Predsedni¹tvo LDP-a se pismom obratilo Tadiæu povodom, kako se navodi, sve èe¹æih polemika u javnosti o naèinu organizovanja lokalnih i pokrajinskih izbora koje "sti¾u i od visokih funkcionera Demokratske stranke", èiji je Tadiæ predsednik.

"Ne smemo dozvoliti da izborni zakon za lokalne izbore pi¹emo na naèin na koji je pisan Ustav, a da lokalne izbore organizujemo kao referendum", navodi LDP u obraæanju predsedniku Tadiæu.

Ta stranka smatra da se ne sme dozvoliti ponavljanje prakse neformalnih dogovora partijskih vrhova, kao i potpuna marginalizacija javnog mnenja i tolerisanje izbornih nepravilnosti, pa i nepo¹tovanje volje graðana, koje su karakterisali referendum.

"Izmeniti finansiranje stranaka"

"Transparentnost Srbija" smatra da je pre predsednièkih i lokalnih izbora neophodno izmeniti propise o finansiranju kampanje.

Povodom najave da bi predsednièki i lokalni izbori mogli da budu odr¾ani veæ na jesen, organizacija Transparentost ukazuje da bi bilo veoma lo¹e ako se novi izbori odr¾e pre nego ¹to se preciziraju i pobolj¹aju pravila o finansiranju izborne kampanje.

Va¾eæi Zakon o finansiranju politièkih stranaka, kojim se reguli¹e i finansiranje izborne kampanje, potrebno je hitno izmeniti i dopuniti kako bi se u potpunosti ostvarila njegova antikorupcijska uloga, navodi se u saop¹tenju.

Kao posebno problematiène oznaèene su odredbe o finansiranju kampanje za lokalne izbore, koje su u pro¹losti tumaèene na razlièite naèine i gde nije bio obezbeðen ni minimum javnosti i kontrole finansijskih izve¹taja partija, koalicija i grupa graðana.

Takoðe je nu¾no da se na odgovarajuæi naèin izmene propisi o finansiranju kampanje, navodi se u saop¹tenju i podseæa da je "Transparentnost Srbija" pre gotovo tri godine dala 25 preporuka za dopunu zakona koje bi mogle da poslu¾e kao polazi¹te za te reforme.
b92


Darker

Brate bolje bilo za vreme Tita:
Je li, oæe¹ da se uèlani¹ u stranku?
- A koliko ih ima?
Pa ova jedna.
-E pa daj onda-taman u nju :K

Bred

Predsednièki izbori u januaru?
Izvor: B92, Beta
Beograd, Subotica -- Predstavnici DS-a, DSS-a i SRS-a navode da su predsednièki izbori najverovatniji u januaru.

Aligrudiæ (FoNet)

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i ¹ef Poslanièkog kluba Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije u Skup¹tini Srbije Milo¹ Aligrudiæ izjavio je danas da postoji moguænost da predsednicki izbori budu odr¾ani u januaru.

On je rekao da je u razgovorima o izborima zakljuèeno da se ne treba "zaletati" sa odreðivanjem datuma izbora. Aligrudiæ je rekao da je u dogovorima bilo nesporno da je potrebno doneti ¹to je moguæe vi¹e neophodnih zakona do razumnog roka, u sledeæih mesec dana, posle èega se otvara moguænost i dosta prostora da se raspi¹u izbori u skladu sa Ustavnim zakonom.

Prema reèima Aligrudiæa, dogovor o izborima obuhvata i pitanje produ¾enja tog roka ako za produ¾enje postoje razlozi, ¹to je povezano sa izazovima koji se odnose na teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da je teritorijalni integritet Srbije potencijalno ugro¾en.

On je rekao da, s obzirom na postojanje Ustavnog zakona, "stvari idu ka tome da izbori moraju biti raspisani do 31. decembra", ali da je vrednost sporazuma u vladajuæoj koaliciji u tome ¹to se ne iskljuèuje ni moguænost drugaèijeg ishoda.

Aligrudiæ je za B92 rekao da su sve moguænosti otvorene, da tema razgovora predstavnika DSS, demokratske stranke i G17 plus nije bila podr¹ka zajednièkom predsednièkom kandidatu, a da æe DSS doneti odluku o tome kada izbori budu raspisani.

On je rekao da podr¹ka zajednièkom kandidatu zavisi i od toga da li æe tzv. narodnjaèka koalicija imati kandidata.

Markoviæ (www.danas.co.yu)
Markoviæ (www.danas.co.yu)
Portparolka DS-a Jelena Markoviæ izjavila je danas da æe posle 10. decembra vladajuæa koalicija uæi u konkretne dogovore o datumu predsednièkih izbora i zajednièkom kandidatu.

"Ako ne bude nièega dramatiènog u dr¾avi, izbori æe, shodno onom ¹to je predviðeno, biti odr¾ani u januaru", rekla je jelena Markoviæ novinarima u Skup¹tini Srbije. Ona je dodala da je irelevantno da li æe predsednièki izbori biti 13. ili 20. januara, oceniv¹i da je va¾no da se po¹tuje Ustavni zakon.

Prema reèima Markoviæeve, najbolje bi bilo da vladajuæa koalicija nastupi na izborima sa zajednièkim kandidatom za predsednika, ali DS na tome ne insistira.

Nikoliæ (FoNet)
Nikoliæ (FoNet)
Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikoliæ izjavio je sinoæ u Utisku nedelje da æe predsednièki izbori biti raspisani do kraja decembra, a odr¾ani najverovatnije u januaru 2008. i da su ga o tome obavestili predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadiæ i saradnici premijera i predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Ko¹tunice.

Nikoliæ ka¾e da su ga sa dve strane obavestili o dogovoru i da æe datum raspisivanja izbora zavisiti od situacije u kojoj æe se Srbija naæi posle 10. decembra i rezultata pregovora o statusu Kosova.

"NS nije upoznata sa dogovorom"

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markiæeviæ izjavio je danas da ta stranka nije detaljno upoznata sa dogovorom lidera vladajuæe koalicije o izborima, ali je naveo da se toj stranci ne bi svidelo da predsednièki izbori budu odr¾ani u januaru.

"©to se tièe predsednièkih izbora, pominju se 13. i 20. januar, a po¹to smo mi stranka pravoslavnih Srba, to su dani kada se slave srpska Nova godina i sveti Jovan", rekao je Markiæeviæ novinarima u Skupstini Srbije.

Prema njegovim reèima ti datumi se "ne sviðaju" Novoj Srbiji iz praktiènih razloga, jer je "januar mesec slavlja i sigurno nije dobar za odr¾avanje izbora", zbog izlaznosti graðana na birali¹ta.

Upitan da li bi NS bila spremna da podr¾i Borisa Tadiæa na predsednièkim izborima, odnosno da predsednik NS Velimir Iliæ odustane od kandidature ako se koalicija tako bude dogovorila, Markiæeviæ je rekao da to u najveæoj meri zavisi od "samog Iliæa".

"Predsednièki i lokalni izbori bolje odvojeno"

Ministar za dr¾avnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Markoviæ ocenio je danas u Ni¹u da je mnogo bolje da se lokalni izbor u Srbiji ne odr¾e u isto vreme kad i predsednièki.

"Voleo bih da lokalni izbori idu odvojeno od predsednièkih ili bilo kojih drugih izbora jer je kvalitet lokalne politike veoma lo¹", rekao je Markoviæ koji je danas uèestvovao na konferenciji o nevladinom sektoru i civilnom dru¹tvu u Ni¹u.

On je kazao da kada loklani izbori "idu zajedno sa predsednièkim i republièkim izborima onda se lokalni politièari sakriju iza imena svog lidera i onda se gubi kvalitet lokalne politike".

Markoviæ je ocenio da ni argument ekonomiènosti istovremenih lokalnih i predsednièkih izbora ne stoji jer je na du¾i rok finansijska i svaka druga ¹teta zbog lo¹eg kvaliteta lokalne politike veæa.

Stranke vojvoðanskih Maðara imaæe kandidata

Poslanik Saveza vojvoðanskih Maðaran (SVM) u Skup¹tini Srbije Balint Pastor izjavio je danas da je siguran da æe stranke vojvoðanskih Maðara imati zajednièkog kandidata na predsednièkim izborima.

On je novinarima u Skup¹tini Srbije rekao da æe to biti nestranaèka liènost, a da se o moguæem kandidatu jo¹ razgovara.

Na pitanje koga bi SVM podr¾ao u drugom krugu izbora, Pastor je rekao da je rano govoriti o podr¹èi bilo kome jer se jo¹ ne zna ko æe to biti.
Pastor je naveo da su do sada vojvoðanski Maðari davali "blanko podr¹ku", ali da je predsednik Republike po¹to je izabran zaboravio na te glasove i zaboravio na zastupanje interesa vojvoðanskih Maðara.

Èetiri stranke vojvoðanskih Maðara su SVM, Demokratski savez vojvoðanskih Maðara, Demokratska zajednica vojvoðanskih Maðara i Graðanska partija.