Razdra¾ljivi i depresivni zbog vruæine

Started by Bred, 24-07-2007, 20:09:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |


Talas vruæine koji ne jenjava veæ nedeljama izaziva mnogobrojne zdravstvene probleme. Najvi¹e pate hronièni bolesnici, èije se tegobe usled visokih temperatura pojaèavaju. Evo koje sve posledice visoke temperature mogu da ostave na organizam i kako mo¾ete da se saèuvate.

Mozak
Hemijske reakcije koje omoguæuju rad æelija mogu da budu ezotermièke (proizvode toplinu kako bi mogle da deluju) ili endotermièke (apsorbuju toplinu kako bi mogle da deluju), a njihov zbir mora da bude uravnote¾en. Ipak, ravnote¾a ovih æelija se menja na visokim temperaturama, zbog èega kod svake æelije dolazi do neravnote¾e u funkcijama. Ta neravnote¾a najvi¹e pogaða mo¾dane æelije, jer njihova je funkcija vi¹e ezotermièka nego endotermièka. Znojenje poveæava gubitak kalijuma koji ima vrlo va¾nu ulogu u biohemijskim procesima u mozgu. Kao posledica toga javljaju umor, apatija, depresija ili konfuzna stanja, posebno kod starijih osoba.
Buduæi da toplina uzrokuje preterano ¹irenje vena i arterija, mozak, zatvoren u lobanji, ne mo¾e da podnese takvo ¹irenje ¾ila, pa su one pod pritiskom. Posledica su uèestale glavobolje i migrene.

Ko®a
Prekomerno znojenje prouzrokovano toplinom izaziva truljenje tkiva ko¾e, posebno u podruèju prepona, pazuha, grudi i tabana, pa je ko¾a podlo¾nija napadima mikroorganizama. I sama toplina mo¾e da izazove pojave eritema na ko¾i, posebno osetljivoj. Leti je zato potrebno tu¹irati se vi¹e puta dnevno i pri tom izbegavati upotrebu agresivnih sapuna koji uklanjaju za¹titni hidrolipidni sloj ko¾e. Korisno je nanositi talk na bazi mentola.

Disajni putevi
Vruæina, sama po sebi, ne izaziva probleme disajnom sistemu. Ipak, ako je stepen vlage visok, pluæa te¹ko izbacuju vodenu paru nastalu kao produkt disanja. To mo¾e biti jedan od glavnih uzroka „buðenja“ nekih hroniènih bolesti disajnog sistema, poput bronhitisa, traheitisa i raznih oblika astme. Uz to, efekt staklenika, nastao kao posledica zagaðenja, dodatno pogor¹ava stanje kod astmatièara.
Leti su èeste akutne infekcije disajnih puteva, ¹to je posledica nepravilne upotrebe ureðaja za klimatizaciju. Mnogi koriste ventilatore ili klima-ureðaje, èak i tokom noæi. Ipak treba znati da se temperatura tela za vreme spavanja prirodno sni¾ava. Pa tako se usporava cirkulacija, disanje i ritam rada srca, opu¹taju mi¹iæi i uop¹te usporava aktivnost metabolizma, ¹to za posledicu ima pad unutra¹nje temperature tela. Ako se organizam, u tim uslovima, izlo¾i hladnom vazduhu iz klima-ureðaja, lako dolazi do preteranog hlaðenja, a posledice se najvi¹e oseæaju na disajnim putevima.

Cirkulacija
Toplina ima sna¾an uticaj na cirkulaciju krvi, uzrokujuæi prekomerno ¹irenje krvnih sudova, ¹to se odra¾ava na èitav sistem krvnih sudova. ©irenjem krvnih sudova smanjuje se pritisak krvi. Taj pad unutra¹njeg krvnog pritiska mo¾e biti pozitivan kod osoba koje boluju od hipertenzije. Ali, kod osoba s normalnim krvnim pritiskom ili, jo¹ gore, s niskim, mo¾e predstavljati veliki problem. Kad je krvni pritisak prenizak, nastaju vrlo neugodni simptomi: umor, vrtoglavica, mentalna konfuznost, zamor mi¹iæa, poremeæaji vida pa, i nesvestice.
©irenje vena i arterija poveæava i opasnost od krvarenja jer zidovi krvnih sudova, kada su pro¹ireni, gube tonus i lako pucaju. Zato osobe s tom predispozicijom u najtoplijim mesecima mogu da do¾ive mo¾dani udar i niz bolesti prouzrokovanih upravo pucanjem krvnih sudova koji mozak snabdevaju kiseonikom. Meðu posledice ¹irenja krvnih sudova ubraja se i pucanje kapilara. Zato osobe s ovom predispozicijom moraju da budu vrlo oprezne na velikim vruæinama, da se zadr¾avaju u hladu i èesto vodom hlade noge.
Metabolizam
Znojenjem organizam izluèuje puno teènosti, ali i soli. Gubitak natrijuma nije ozbiljan problem jer je ta so obièno u organizmu prisutna u prevelikoj kolièini. Ali, kad doðe do gubitka kalijuma, magnezijuma i litijuma, problemi postaju ozbiljniji jer dolazi do poremeæaja u celom sistemu hemijskih reakcija u organizmu.
Srèanom mi¹iæu je kalijum potreban kao regulator ritma rada. Nedostatak kalijuma mo¾e da izazove neujednaèeni ritam rada srca ili ubrzano lupanje srca. To se mo¾e spreèiti uzimanjem puno teènosti i suplementima na bazi kalijuma.
®ivcima su za normalan rad potrebni kalijum, litijum i magnezijum. Ako ih manjka, mogu se javiti poremeæaji poput razdra¾ljivosti, uznemirenosti, depresije, nesanice ili prekomernog spavanja, ali i hipersenzibilnost, pojaèani napadi bolova, neuralgija i poremeæena i konfuzna mentalna stanja. Kako bi se ti problemi izbegli, treba piti puno teènosti, jesti u velikim kolièinama voæe i povræe bogato mineralima ili piæa obogaæena solima.

BLIC

philoserbiana

kada je vruce,a moram i da ucim budem razdrazljiva,pa mi je zao kada vicem na nekoga u takvim trenucima.

Al-Jasmina

 :21:
mene je ovaj talas vrucine napatio iz mnogo razloga
i nervozom sam mogla da spalim radijus od 10000 km
samo da me apatija nije drmala podjednako zestoko :>

jecapereca

Ne samo sto sam razdrazljiva i depresivna vec ne mogu ni da ucim, a septembar je tako blizu...ujedam..

Al-Jasmina

Slazem se...

a005
a sad sam kao
(http://nono9.us)

jecapereca

#5
Jos malo pa cemo biti razdrazljivi zbog zime- barem ja, posto je ne podnosim
@al-jas, dobar ti je ovaj prethodni post odnosno slicka  :lol: