Ravnopravnost meðu polovima?

Started by Darker, 12-08-2007, 08:33:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Хормон среће нижи код жена
Истраживачи су одлучили да ставе тачку на причу о половима и томе је бољи, јачи, способнији... Ево резултата до којих су дошли

Зашто се свађати кад се на крају сваки рат заврши миром
(Фото А. Брага)

У последњих неколико година пажњу јавности, како светске, тако и домаће, све више окупира питање родне равноправности. Ова тематика се, осим као предмет друштвених истраживања, јавља и у нашој свакодневици, као тема о којој расправљамо са нашим пријатељима, озбиљно или шаљиво, попут овог текста. Све је у реду, док због те вербалне битке не заборавимо да волимо и уважавамо једни друге. На тај начин приступите и читању овог текста. Поента јесте у томе да су све мушко-женске битке узалудне и непотребне. Јер, на крају је нерешено, како год бројимо…

Прва рунда: интелигенција

Мушкарци имају пет IQ поена више од жена, према тврдњи „Британског психолошког журнала”

мушкарци 1, жене 0

Друга рунда: вид

Студије, обављене у Шкотској, указују на то да жене имају приближно два пута веће шансе да ослепе него мушкарци, мада, што је занимљиво, мушкарци су чешће далтонисти

мушкарци 1, жене 0

Рунда 3: срце

Женско срце куца брже него срце мушкарца, 75 откуцаја у минути, док је код мушкараца 70. Мушкарци чешће имају срчани удар, али жене које су се опоравиле имају већи ризик да им се напад понови у року од једне године.

мушкарци 0, жене 1

Рунда 4: пушење

Жене се теже ослобађају ове навике, и изложеније су већем ризику него мушкарци да оболе од рака плућа, и кардиоваскуларних болести, међутим, мушкарци чешће умиру од болести које су у вези са пушењем.

мушкарци 1, жене 1

Рунда 5: депресија

Жене су два, до три пута склоније депресији, делом услед тога што је ниво серотонина, хормона среће, код жена нижи

мушкарци 1, жене 0

Рунда 5: вожња

Више мушкараца него жена поседује возачку дозволу, међутим, статистика показује да су мушкарци више него дупло изложенији опасности од тешких саобраћајних удеса.

мушкарци 0, жене 1

Рунда 7: имунитет

Жене поседују јачи имуни систем од мушкараца, али су осетљивије на аутоимуне болести као што су артритис и мултипле склероза.

мушкарци 1, жене 1

Рунда 8: секс

Током незаштићеног сексуалног односа жене имају два пута веће шансе да се инфицирају сексуално преносивом болешћу, и десет пута већи ризик да се заразе HIV-om. Уз то, психијатри са Универзитета Калифорнија тврде да мушкарци помисле на секс сваке 52 секунде, док жене то чине једном дневно.

мушкарци 1, жене 0

Рунда 9: живот

Жене у просеку живе 81 годину, мушкарци 76, само 10 одсто људи старости преко сто година су мушкарци

мушкарци 0, жене 1

Рунда 10: смрт

Судећи према подацима Ројал Колеџа за психијатрију, мушкарци су дупло склонији да себи одузму живот, међутим, жене чешће покушавају самоубиство.

мушкарци 0, жене 1

резултати

мушкарци  6
жене 6

К. П.
[објављено: 12.08.2007.] Politika