X
    Categories: Apoteke

Apoteke u DUGU 18,5 miliona evra, neizvesno da li će biti lekova

Sonja Todorović |

U ovom trenutku 24 državne apoteke u Srbiji ukupno duguju 18,5 miliona evra za lekove i medicinska sredstva. Zbog kontinuiranog neplaćanja dobavljačima, apoteke su u ozbiljnoj opasnosti da postanu nelikvidne i da obustave nabavke. Taj domino efekat na kraju će osetiti građani, jer ukoliko se nešto ne preduzme očekuje nas nestašica lekova.

Državne apoteke su u ovu situaciju došle, između ostalog, zbog niskih marži, nelojalne konkurencije, ali i zbog nenamenskog trošenja novca.

Primer zloupotreba je, kako “Blic” saznaje, činjenica da su u magacinima pojedinih apoteka pronađene ogromne zalihe zavojnog materijala dovoljne da taj materijal ne kupuju narednih 10 godina. Isto tako postoje i zalihe mnogih komercijalnih proizvoda, poput zelenog čaja.

– Sve što je pronađeno sugeriše da se neko dogovorio i novac namenjen za lekove potrošio za druge stvari. U većini slučajeva direktori apoteka su pravili dilove sa distributerima i kupovali velike količine medicinskih preparata, pa je novac apoteka ostao zarobljen. Ovo sve ukazuje i da predsednici Upravnih i Nadzornih odbora nisu radili svoj posao i kontrolisali rad apoteka, jer bi u suprotnom znali da u magacinima imaju velike zalihe. Sve je to, između ostalog doprinelo da se apoteke nađu u ovakvoj, bezizlaznoj, situaciji – kaže izvor “Blica”.

nastavak

adm
adm:
Related Post