X

Šlog udara mlade

I. K. | Novosti

Svaki peti oboleli mlađi je od 40 godina. U riziku 70.000 ljudi koji pate od atrijalne fibrilacije

MOŽDANI udar kod 19-godišnje devojke, koju su lekari Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” uspeli da spasu, još jedan je primer, nažalost, da šlog više nije samo bolest starih. Iako je smrtnost od ove bolesti i u Srbiji, gde moždani udar svake godine pogodi više od 25.000 ljudi, smanjena stručnjake zabrinjava činjenica da šlog sve češće pogađa mlade ljude i što je svaki peti oboleli mlađi od 40 godina!

– Skoro svaki peti moždani udar u Srbiji izazvan je atrijalnom fibrilacijom, najčešćom vrstom aritmije, pa je stoga lečenje aritmije jedan način prevencije nastanka moždanog udara – rekao je dr Dejan Vukajlović, kardiolog i načelnik Odeljenja za elektrofiziologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Osim krvotokom, srce i mozak su povezani i moždanim udarom, jer krvni ugrušak koji se zbog aritmije stvara u srcu neretko dolazi do mozga gde izaziva šlog. Međutim, danas postoje protokoli koji mogu da izleče aritmiju i preduprede moguće moždane udare. Osim toga, u primeni su i procedure, poput trombektomije i trombolitičke terapije, koje uspešno uklanjaju krvne ugruške pre nego što izazovu šlog.

nastavak

adm
adm:
Related Post