X
    Categories: Apoteke

Do ugovora sa fondom samo u januaru

Česte promene ugovarača kao i povećanje broja apoteka obuhvaćenih ugovorom prouzrokovale promene u sistemu ugovaranja

Pišu: Marija Golubović, Neda Pantić

Stupanjem na snagu Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2017. godinu poslednjeg dana decembra pro- šle godine, koji je objavljen u „ Službenom glasniku RS“ broj 109/16 od 30.12.2016. godine stvorene su pretpostavke za zaključivanje ugovora privatnih apoteka o snabdevanju osiguranih lica lekovima i određenim vrstama pomagala sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Republički fond za zdravstveno osiguranje je, na osnovu Pravilnika o ugovaranju objavio 5. januara ove godine Javni poziv za zaključenje Ugovora sa privatnim apotekama za 2017. godinu, kao i Model ovog ugovora. Javnim pozivom precizirano je da apoteke koja su u 2016. zaklјučile ugovor sa Republičkim fondom, a imaju nameru da ugovor zaklјuče i za 2017. godinu, pod uslovima propisanim Pravilnikom o ugovaranju i Javnim pozivom, kako bi obezbedili kontinuitet snabdevanja osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i medicinsko- tehničkim pomagalima, mogu da izdaju lekove i medicinsko – tehnička pomagala na teret sredstava RFZO i posle 31.12.2016. godine, u skladu sa ugovorom za 2016. godinu, a najkasnije do zaklјučenja ugovora za ovu godinu.

Ugovor o snabdevanju osiguranih lica za 2017. godinu, apoteke su mogle da zaključe do 31.01.2017. godine. Model ugovora koji je Republički fond izradio za 2017. godinu sadrži izvesni broj promena u odnosu na model po kome se ugovaranje sa apotekama vršilo u 2016. godini.

Modelom ugovora za 2017. godinu predviđeno je da je apoteka u obavezi da kod izdavanja leka osiguranom licu obezbedi prisustvo diplomiranog farmaceuta. Ovako postavljeno rešenje razlikuje se u odnosu na ono iz prošle godine u tome što apoteke više neće biti dužne da obezbede prisustvo farmaceuta sa licencom nadležne komore, a što je bio uslov prilikom zaključenja ugovora sa Republičkim fondom za 2016. godinu. U skladu sa ovom izmenom, apoteke neće više imati ni obavezu da Republičkom fondu dostavljaju kopije licenci odgovornih farmaceuta. Ovako postavljeno re- šenje primenjuje i na ogranke apoteke.

Druga značajna novost koja je uvedene Modelom ugovora za 2017. godinu je ta da ukoliko apoteka u svom sastavu ima ogranke, ugovor se zaklјučuje samo za ogranke koji su u sastavu apoteke u vreme zaklјu- čenja ugovora, kao i da ukoliko u toku ugovornog perioda dođe do statusne promene apoteke, kojom se, u skladu sa zakonom, obezbeđuje kontinuitet prava i obaveza iz ugovornog odnosa, lekovi i pomagala mogu se osiguranim licima izdavati samo u ograncima koji su bili obuhvaćeni obavezom izdavanja lekova u vreme zaključenja ugovora.

Uvođenjem ovakvog rešenja isključuje se moguć- nost izdavanja lekova i pomagala na teret Republičkog fonda u ograncima koji će biti otvoreni posle potpisivanja ugovora sa Republičkim fondom. Ugovorom koji su apoteke zaključivale za 2016. godinu kao uslov za realizaciju ugovora bila je predviđena obaveza da se obezbedi izdavanje lekova i pomagala u svim ograncima apoteke, uz klauzulu da novootvoreni ogranak može izdavati lekove sa Liste lekova i medicinsko – tehnička pomagala na teret Republičkog fonda od trenutka registracije i prijave nadležnoj Filijali Fonda.

Članom 6. predloženog Modela ugovora, izdavanje lekova sa Liste lekova i medicinsko – tehničkih pomagala na teret Republičkog fonda se ograničava samo na ogranke koji su postojali u trenutku potpisivanja ugovora. Svi novootvoreni ogranci privatnih apoteka koje zaključe ugovor za 2017. godinu, neće biti u mogućnosti da izdaju lekove i pomagala, u toku trajanja tog ugovora, na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Takođe, sve statusne promene u toku trajanja ugovora odnosiće se samo na ogranke koji su prijavljeni prilikom zaključenja ugovora.

Model ugovora ustanovljava i obavezu apoteka da Filijalu Republičkog fonda obaveštava o organizacionim i drugim promenama od značaja za sprovođenje zaključenog ugovora. Model ugovora donosi nova rešenja i u pogledu ovlašćenja za izdavanje leka sličnog sastava. Naime, model ugovora za prethodnu godinu sadržao je zabranu za ovlašćeno lice da, bez prethodnog dogovora sa le- karom koji je propisao lek, umesto propisanog leka izda lek sličnog sastava. Republički fond se opredelio za drugačije rešenje za ovu godinu, te je predvideo da ukoliko apoteka nema propisan lek, ovlašćeno lice može da izda lek istog sastava, koji se u prometu nalazi pod drugim imenom ako, uz objašnjenje, na to pristane lice kome je lek propisan. Apoteka je dužna da vodi evidenciju o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa ovim ovlašćenjima, kao i da o tome kvartalno izveštava Filijalu Republičkog fonda.

Takođe, model ugovora, je pored odredbi koje su bile sadržina i ugovora za 2016. godinu dopunjen odredbama u vezi sa zalihama u apotekama, a vezano za promene cena lekova koje su postignute u postupcima centralizovanih javnih nabavki. Tako je članu 14. pridodat i stav kojim je definisano da ako je u sprovedenom postupku centralizovane javne nabavke postignuta viša cena leka u odnosu na cenu leka postignutu u prethodnom postupku centralizovane javne nabavke, apoteka je u obavezi da lek koji je nabavljen u prethodnom postupku javne nabavke i nalazi se na zalihama apoteke u trenutku zaključenja okvirnog sporazuma fakturiše po ceni iz prethodnog postupka javne nabavke, do utroška tih zaliha. Uz navedeno, iz člana 14. obrisan je stav kojim je bilo predviđeno da se pisano obaveštenje apoteke upućeno Filijali o neprihvatanju izmenjenih uslova ugovaranja smatralo sporazumnim raskidom ugovora.

Analizom novih odredbi i rešenja iz Modela ugovora Republičkog fonda za 2017. godinu može se doći do zaključka da najznačajnije izmene predstavljaju one koje se odnose na nemogućnost izdavanja lekova sa Liste lekova i medicinsko – tehničkih pomagala na teret Republičkog fonda za sve novootvorene ogranke apoteke u toku trajanja ugovora za 2017. godinu, kao i na nemogućnost proširivanja prava na ogranke apoteka koji nisu bili obuhvaćeni zaključenim ugovorom za istu godinu u slučaju statusnih promena. Prilikom ocene ovih promena ne bi se trebalo izgubiti iz vida činjenica da je Republički fond za zdravstveno osiguranje ustanova koja se finansira iz budžeta, te da usled navedenog mora da planira svoja sredstva. Republički fond je izradi Pravilnika za 2017. godinu očigledno pristupio planski, uz uvažavanje potreba privatnih apoteka, ali i imajući u vidu da učestalost statusnih promena u privatnom sektoru dovodi do poteškoća za Fond da iste ažurno isprati i evidentira, a što je od strane Fonda prepoznato a rešenje prezentovano u tekstu Pravilnika.

Usvojena rešenja se na prvi pogled mogu činiti nepovoljnim ili neisplativim za korisnike usluga, ali svakako treba uvažiti i činjenicu da su ista nastala kao reakcija na realne uslove poslovanja za obe ugovorne strane, kao i da će korisnici usluga imati mogućnost da se već prilikom zaključivanja ugovora za narednu godinu usklade i ugovorom obuhvate sve statusne promene nastale u prethodnoj godini.

Doziveti 100

adm
adm:
Related Post