X

Kako je zavijena u crno „Apoteka Pančevo”

Autor: Olga Janković

Bivša direktorka Branka Milojević, koja je ostavila dug od milijardu dinara, isti „modus operandi” imala i Apotekarskoj ustanovi u Užicu. – Na ruku joj je išlo to što RFZO dve godine nije kontrolisao poslovanje, pa je dug ustanove za nepune tri dostigao iznos od oko šest miliona evra.

Pančevo – Zbog astronomskog duga dobavljačima od čak 750 miliona dinara i pripadajućim kamatama od 250 miliona, sudski izvršitelji u ovom trenutku plene robu u nekoliko objekata „Apoteke Pančevo”. Obećana pomoć grada (osnivača) za namirivanja duga izostala je prilikom izglasavanja budžeta za 2016. godinu, pa je poslednjeg dana prošle godine račun ustanove blokiran, a poverioci stigli na vrata.

Protiv sada već bivše direktorke Branke Milojević poveden je obiman istražni postupak pred Višim tužilaštvom u Pančevu, a ovdašnji odbor SNS-a negira da je ona njihov član. Milivojevićeva odbija da govori za novine, ali ipak potvrđuje da je njena pristupnica naprednjacima autentična.

Na čelo pančevačke apotekarske ustanove Branka Milojević je došla 2012. godine, otkada, kažu zaposleni, počinju i problemi. Već oprobani „modus operandi” iz Užica, gde je takođe neslavno završila rukovođenje apotekarskom ustanovom, Milojevićeva je navodno nastavila i u Pančevu otvaranjem novih objekata – radnici tvrde da bi se oslobađala zaliha i nabavljala novu robu – i isplaćivanjem milionskih iznosa drugim dobavljačima, a istovremeno neizmirivanjem obaveza za lekove sa pozitivne liste i pomagala za koje je novac dobijen od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Na ruku joj je išlo, ističu, to što Fond dve godine nije kontrolisao poslovanje, pa je dug ustanove za nepune tri dostigao iznos od oko šest miliona evra.

Nezadovoljstvo zaposlenih rezultiralo je mahom anonimnim prijavama za zloupotrebu službenog položaja, malverzacije, nepotizam i nekontrolisano zapošljavanje (u ustanovi je radilo 179, umesto 130 radnika, koliko standardima propisuje Zavod za zdravstveno osiguranje). Gradska uprava je reagovala slanjem budžetske inspekcije decembra 2014. godine, posle čega su usledile prekršajne prijave za nepravilnosti u sprovođenju javnih nabavki.

U martu prošle godine Više javno tužilaštvo u Pančevu povelo je istragu protiv Milojevićeve i njenog zamenika za finansijsko poslovanje Davida Stokića, tereteći ih da su iskorišćavanjem službenog položaja pribavili preduzećima „Interpro” i „Ars tonus” imovinsku korist veću od milion i po dinara. Dvojac iz apoteke se teretio da je avansno u više navrata plaćao milionske iznose za nabavku reklamnih loptica i druge različite robe koja nije stigla u ustanovu, ali i usluga koje nikada nisu izvršene.

izvor

adm
adm:
Related Post