X

Deci dostupne nove droge

B. Laćarak | Novosti

Profesor dr Slavica Vučinić, klinički toksikolog, o novim psihoaktivnim supstancama koje su na našem tržištu lako dostupne i jeftine: Za samo šest nedelja u VMA lečeno 28 pacijenata zbog korišćenja novih opijata

DROGE koje su nekada bile teško dostupne i skupe, heroin, kokain, ekstazi, kanabis i druge, napravljene su u sintetičkom obliku, lakše se nabavljaju, jeftinije su, pa ih, nažalost, sve češće koriste i deca! Sintetski kanabinoidi se, recimo, prodaju kao osveživači vazduha, na trafikama ili drugim prodajnim mestima, kod dilera. Pakovanje “biljnog tamjana”, “belog sleza”, “crne trave”, sharp blueberry košta 1.000 dinara.

Da je stanje alarmanto pokazuje i činjenica da je samo u prvih šest nedelja ove godine u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja na Vojnomedicinskoj akademiji zbrinuto i ambulantno lečeno čak 28 pacijenata sa efektima sintetskih kanabinoida. Lista kontrolisanih psihoaktivnih supstanci (PAS) tada je hitno proširena za 29 novih, koje automatski više nisu mogle da se prodaju kao “legalne droge”. Od tada je samo još osam pacijenata lečeno zbog efekata sintetskih kanabinoida, što znači da je do kraja avgusta zbrinuto ukupno 36 osoba.

nastavak
adm
adm:
Related Post