X

Izmena Pravilnika o licenciranju?

Jedno od ključnih pitanja iz nadležnosti komora zdravstvenih radnika, a samim tim i Farmaceutske komore Srbije, jeste izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licenci. Ova nadležnost često je bila predmet razgovora unutar Komore, pre svega zbog Pravilnika o licenciranju, čije odredbe nisu bile primenjive u praksi.

Suočeni sa činjenicom da je ovo godina relicenciranja za veliki broj članova, odlučili smo da iniciramo donošenje izmena i dopuna Pravilnika o licenciranju. Dobili smo široku podršku drugih komora zdravstvenih radnika i zajednički s njima krenuli smo u izmene.

U najkraćim crtama: Šta tražimo?

  • smanjenje broja bodova potrebnih za obnovu licence,
    mogućnost prenošenja bodova iz jedne u drugu licencnu godinu,
    da se eksterna i interna edukacija izjednače, odnosno da se ukine obaveza da polovinu bodova nosi eksterna, a polovinu interna edukacija,
    da se kao dokaz o sakupljenim bodovima mogu koristiti i podaci iz elektronske baze Komore, odnosno da se potvrde o prisustvu ne dostavljaju Komori,
    da se promeni odredba po kojoj gubitak posla povlači i gubitak licence i ukine takav pristup.
  • U dosadašnjim razgovorima sa nadležnom institucijom – Ministarstvom zdravlja naišli smo na pozitivan prijem ovih ideja i na dobru komunikaciju. Prvi sastanci Radne grupe za izmenu Pravilnika o licenciranju izgledaju ohrabrujuće i deluje da postoji svest svih učesnika koliko je ovo pitanje značajno i koliko iziskuje brzo rešenje.

    Nadamo se da će Ministarstvo zdravlja usvojiti naše predloge i na taj način podržati nastojanje Farmaceutske komore Srbije i drugih komora zdravstvenih radnika, da se obezbedi nesmetani rad i ponovno licenciranje zaposlenih u zdravstvu.

    Izvor

    adm
    adm:
    Related Post