X

Izmene Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda

Šta nam donose izmene Pravilnika o dopunama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u odnosu na prethodni koji je poslednji put menjan 25.02.2015.godine?

PIŠE: DANIJELA PETROVIĆ

Imajući u vidu da uskoro stupa na snagu i Pravilnik o zdravstvenim i nutritivnim izjavama a koji takođe predviđa postojanje baze za upis odobrenih zdravstvenih i nutritivnih izjava, kao i bazu dijetetskih proizvoda koji mogu da budu nosioci određenih tvrdnji, nadamo se da će Ministarstvo
zdravlja blagovremeno obezbediti pretpostavke za primenu Pravilnika iz oblasti dodataka ishrani
i obezbediti neophodnu logistiku da uspostavi javnu, pouzdanu i ažuriranu bazu podataka u ovoj
oblasti. U suprotnom imaćemo propise u dobroj meri usklađene sa regulativom Evropske Unije a koji neće biti u mogućnosti da se dosledno primene zbog sistemsko-tehničkih nedostataka.
Naime, raniji Pravilnik nije regulisao pitanja produženja upisa dijetetskih proizvoda u bazu podataka i rokova usklađivanja deklaracija sa novim upisom, te je dopunama ustanovljeno da:
• subjekti u poslovanju hranom su u obavezi da podnesu zahtev za produženje upisa dijetetskog
proizvoda najmanje 60 dana pre isteka roka uverenja o upisu dijetetskog proizvoda u bazu podataka.
• 5 (pet) godina se produžava rok važenja upisa dijetetskog proizvoda u bazu podataka ukoliko
su ispunjeni svi potrebni uslovi a na osnovu podnetog zahteva subjekta u poslovanju hranom.
• dijetetski proizvodi koji su u momentu produženja upisa zatečeni u prometu na malo mogu biti u
prometu do isteka roka trajanja, bez dodavanja podataka vezanih za novi broj i datum produženja upisa, a najduže 18 meseci od datuma produženja upisa u bazu podataka.
• Dijetetski proizvodi koje subjekti u poslovanju hranom stavljaju u promet sa zatečenom ambalažom a kojima je produžen upis u bazu podataka u obavezi su da na deklaraciji upišu broj i datum produženja upisa u bazu podataka, a najduže 18 meseci od datuma produženja upisa u bazu podataka.
• Dijetetski proizvodi koje subjekti u poslovanju hranom stavljaju u promet sa novom ambalažom
kojima je produžen upis u bazu podataka, u obavezi su da proizvod stave u promet sa sadržajem obnovljene deklaracije i to najkasnije u roku od 18 meseci od dana produženja upisa dijetetskog proizvoda u bazu podataka.
Navedenim dopunama Pravilnika zakonodavac je uvažio zahtev privrednika koji nastupaju pod okriljem Privredne komore Srbije kao Grupacija proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata da se ostavi razuman rok od 18 meseci za prilagođavanje deklaracija na ambalaži, jer ukoliko prelazni period ne bi postojao subjekti u poslovanju hranom bi trpeli nenadoknadivu štetu prouzrokovanu uništenjem zatečenih zaliha ambalaže i deklaracija.
Otvoreno pitanje, koje nije tretirano ovim Pravilnikom, ostaje pitanje (ne)ažurnosti baze podataka u koju se upisuju registrovani dijetetski suplementi a koje vodi Ministarstvo
zdravlja. Navedena baza je formirana tokom juna-jula 2013.godine međutim od njenog ustanovljenja
do danas baza nije ažurirana što korisnicima otežava dobijanje validnih informacija o registrovanim dijetetskim proizvodima.

Doziveti 100

adm
adm:
Related Post