X

Od 2016. inovativni lekovi dostupniji pacijentima

Srbija dramatično zaostaje za zemljama u okruženju kada je reč o dostupnosti inovativnih lekova koji su se poslednjih godina pojavili u Evropskoj uniji. Broj najsavremenijih lekova na pozitivnoj listi u Hrvatskoj veći je četiri puta, u Bugarskoj sedam, a u Sloveniji čak 12 puta. Kako RTS saznaje, od Nove godine uvode se posebni ugovori između Fonda za zdravstveno osiguranje i farmaceutskih kompanija, pa nadležni obećavaju da će inovativne terapije biti dostupnije pacijentima.

Jelisaveta Bereš iz Novog Sada ima 60 godina i boluje od mijelofibroze, hronične, progresivne i retke bolesti, zbog koje propada koštana srž, pa zdrave ćelije pokušavaju da proizvode drugi organi. Neretko je tada slezina uvećana, pa preti opasnost od pucanja.

“Stalo mi je do života, želim da živim. Znamo da u svetu postoji lek i da u svetu to ljudi koriste. Hajde i nama dajte ozdravljenja”, kaže Jelisaveta.

Ne zna se zašto njena bolest nastaje, ali se veliki pomak u lečenju dogodio otkrivanjem mutacije gena JAK 2. Zahvaljujući tome, pacijenti u mnogim zemljama dobijaju novu terapiju, ali ne i u Srbiji.

nastavak
adm
adm:
Related Post