X

Polovina pacijenata uzalud se leči antibioticima

Izvor: Politika

Od sto bolesnika, koji su ovih prvih jesenjih dana zbog bolova u grlu, kašlja ili temperature uzeli antibiotik na svoju ruku ili su ga čak dobili od svog lekara, polovina nema ni infekciju ni infektivnu bolest, koje bi opravdale uzimanje ovih medikamenta.



Ovo upozorenje stiže od infektologa i predsednika Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju prof. dr Mijomira Pelemiša. On je na upravo završenom kongresu infektologa Srbije upozorio gde nas može dovesti neracionalna upotreba ovih dragocenih lekova.

– „Ljubav” prema antibioticima u Srbiji se dugo neguje: svako zna za „pentreksil”, „baktrim”, „azitromicin”. Građani misle da ovi lekovi mogu sve da izleče, a zapravo ovi lekovi teško da mogu bilo šta da izleče. Oni su toliko mnogo korišćeni i za ono što treba i što ne treba da su bakterije na ove lekove postale maksimalno otporne. Ranije se svaka mokraćna infekcija lečila „baktrimom”, a sada to kod velikog broja pacijenata nema nikakvog efekta – navodi tek jedan od primera naš sagovornik.

Dr Pelemiš je upozorio i lekare da ne smeju da neguju „ljubav” prema nekom antibiotiku, bez obzira na to da li njegov proizvođač, farmaceutska kompanija plaća neki kongres ili predavanje, već moraju da poznaju „mapu rezistencije”u Srbiji i u svojoj bolnici. To znači da moraju da znaju koje se bakterije najčešće javljaju u bolnici kod pacijenata koji su imali operaciju na srcu, a koje kod bolesnika kojima je ugrađen urinarni kateter, i koji antibiotici su u Srbiji izgubili svoju moć.

nastavak
adm
adm:
Related Post