X

U falsifikovanim lekovima cement i krema za obucu

Zlatko Čonkaš

Lekovi za cirkulaciju i srčane tegobe, vijagra, pa i citostatici koji sadrže cement, ali i kremu za obuću – to se našlo među zaplenjenih 100.000 falsifikata koji predstavljaju veliku opasnost ukoliko dospeju do pacijenata.

To pokazuju podaci Uprave carina Republike Srbije za 2017. godine, a samo u prvih šest meseci tekuće godine zaplenjeno je skoro 200.000 jedinica raznih medikamenata i suplemenata.

Radmila Jovanić, iz Sektora za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina Republike Srbije, za “Blic” ističe da je tržište falsifikovanih lekova jedno od najbrže rastućih kriminalnih delatnosti, te da pitanje krijumčarenja takvih lekova predstavlja goruću temu u celom svetu, pa i u Srbiji.

– Ovakvi lekovi imaju nedostatak u kvalitetu, što se ogleda u sastojcima koji su neodgovarajućeg kvaliteta ili su pak falsifikovani, često ne sadrže aktivne supstance ili su aktivne supstance u pogrešnoj dozi i najčešće se proizvode ilegalno u nehigijenskim i opasnim uslovima – ističe Jovanićeva.

Prema njenim rečima, falsifikovani lekovi predstavljaju opasnost za korisnike.

– Zabeleženi su slučajevi da su u falsifikovanim lekovima pronalažene materije poput cementa, krede, borne kiseline, arsena, kreme za poliranje obuće koja lekovima daje sjaj, što predstavlja veliki rizik za zdravlje onoga ko takav lek koristi. Zato je važno podići svest građana o štetnosti falsifikovanih lekova koji se kupuju na neovlašćenim mestima i putem interneta. Upotreba takvih lekova nekada može završiti i smrtnim ishodom – upozorava naša sagovornica.

nastavak

adm
adm:
Related Post