Organska hemija I (+ predavanja iz II semestra)

Started by nasty girl, 25-05-2006, 11:11:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Coolgemini

Mislim da brzina solvolize dosta zavisi od prirode rastvaraca...Postoje aproticni i proticni rastvaraci..e sad ne mogu da se setim kakav je beshe aceton??to morash da pogledash negde...uglavnom,postoji zavisnost primarnih,sekundarnih i tercijarnih RX prema brzini solvolize i mislim da se primarni najbrze solvatizuju.Ali ipak proveri te redoslede vaznosti,pa ce ti biti lakshe(mislim da ima u Volhardu) :wink:

marer_86

ona je ovo davla na testovima ali nije predavala  :F :F pa zato pitam
hvala coolgem

zmajic

Solvoliza ti je poseban vid Nu supstitucije, spada u SN1 reakcije! Kao intermedijer ti nastaje kabokatjon, pa terc najlakse nastaju. Njihova reaktivnost ti zavisi samo od polarnosti Nu! Najjaci Nu su ti voda i alkoholi, slabiji kis, a jos slabija je mravlja kis! Ako imas bilo koju knjigu, procitaj u poglavlju alkil-halogenida.Cisto da te ja ne zbunjujem! Posto sam i samu sebe sad zbunila. :K

Dukica

jel zna neko nesto o kolokvijumima iz organske? jel ima nekih pitanja i kako se spremaju?  tj.da li neko ima neke,bilo kakve, testove iz organske? ja sam vecinu pobacala,a devojka,ciji sam mentor,me je pitala za te testove? za mladjane generacije.... :loptica   

ana

Da li neko zna kada su konsultacije iz organske za diplomirane farmaceute?

biwi

Mene stvarno zanima kako neko moze da polozi organsku iz prve!!! ja je jos nisam polagao zato sto sam brucos ali ako je neko to uspeo neka mi oda tajnu! da li su to bili privatni casovi i kod koga? ili bilo kakvi testovi neka mi kaze...

Coolgemini

@Biwi>Naravno da moze da se polozi iz prve...ja je nisam polozio iz prve,ali znam zasto nisam...Treba ti nekih mesec dana u proseku da je lepo prodjes,proradish sve potrebne mehanizme,karakteristicne reakcije i provezbash nomenklaturu..Prodjesh predavanja,skriptu,malo otvorish mr Volharda,uradish testove i to je to...  :happy:

marer_86

Organska hemija I (za studente koji je polazu po starom rezimu)
konsultacije ce se najverovatnije odrazti krajem januara
okacice tacan termin profesorka na institutu- tako mi je rekla
cim doznam tacan datum postovacu na forum

Bred

marer_86

KONSULTACIJE IZ ORGANSKE HEMIJE I SU U PONEDELJAK 5.2. U 3 SATA!!!

mortisha

Brzina solvolize zavisi od stabilnosti karbokatjona. tercijalni najbrze podlezu solvolizi pa sekundarni a najsporije primarni.

Sirena

ZNA LI NEKO KADA SU REZULTATI ISPITA KOJI JE RADJEN 10.2. ????  I KADA JE USMENI ????????

Ksenija

Pa profanka je rekla da ce u sredu objaviti kad ce rezultati biti ,ali nista pre petka!to su njene reci 

Maza15

Posto imamo imamo isti termin za organsku I kad i bolonjci, jel i mi mozemo izlaziti i 9 juna i 5 jula, ili koji datum vazi za nas????

hulio_salinas

E nisam siguran, ali mislim da mozete da birate jedan od 2 termina. To treba proveriti. Nije sigurno.