Gradski prevoz nije tovarna mazga

Started by Bred, 02-10-2006, 09:43:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Quote from: Adonis_Vernalis on 17-10-2006, 05:58:18
Jeste li primetili, u doba kada su svoje autobuse privatni prevoznici kupovali na svapskim otpadima, da je svuda po njima bio zalepljen znak da je u javnom prevozu zabranjena upotreba vokmena...  Da li zato sto su Svapcici glasno slusali vokmene, pa su smetali okolini (sto mi je nelogicno jer, cak i kad su bili novi, ti busevi su bili bucni)?

Nisam mogao da spavam razmisljajuci o tome  :hm
Èuo sam za to, po principu za¹to ja moram da slu¹am ¹ta je neko drugi sebi stavio na u¹i? ©to je, ja mislim, preterivanje, jer ipak to nisu kasetofoni na ramenima kao na Menhetnu...

Adonis_Vernalis

Neverovatno, ali istinito, pa cak i po cenu da skliznem u off...

Crnchuge na Menhetnu izuzetno kulturno ulaze u buseve i metro... cute i gledaju svoja posla, ne bave se rasnom segregacijom, ni u kome od njih se nije probudio Malkolm X... Dakle, kasetofon dimenzija dvokrilnog ormana se moze videti samo kad rapuju i hip-hopuju. Kad se premestaju iz tacke A u tacku B, kasetasa nema... Mora da u Njujorku panduri opasno biju...

Za noc, nisam siguran... Drzao sam se sigurnosti doma svoga...

Bred

Ja sam se danas ladno vozio u troli koja je toliko prokisnjavala da sam skoro mogao da otvorim kisobran da ne bih bio  mokar do gole koze :wall: :wall: :wall:
neverovatno ali istinito .......................

zoe

Ма хајте молим вас, ко се не вози ГСП-ом не зна шта је БГ и његов специфични дух!

Данас сам се возила 25-ицом од љубљеног Кумодража до Богословије, целих 55 минута! Лет авионом до Подгорице краће траје! И тако смо милели, а бус натоварен као мазга! Фармацеутима, радницима из оне фабрике обуће за које се увек згранем кад упадну у аутобус и почну да се грабе за места и да добацују једни другима на један крајње необичан начин за који нисам веровала да постоји (где ја живим, под којим звоном стакленим :roll:), онда има ту и разних других путника са вероватним и невероватним карактеристикама...

Али, тема је киша... Хвала Богу, тих 55 минута сам седела и као свако вредно створење које је вечито уморно и неиспавано, дремала сном праведника :happy:... а онда је нешто почело да капље... и ја сам се пробудила... и баш је то било слатко... А није прокишњавало, то је она кондензована водица, која употпуњује влажну, мокру атмосферу...

Ма лепота живота је у малим стварима :a

3OPAH

#34
Quote from: Darker on 17-10-2006, 19:51:16
Quote from: Adonis_Vernalis on 17-10-2006, 05:58:18
Jeste li primetili, u doba kada su svoje autobuse privatni prevoznici kupovali na svapskim otpadima, da je svuda po njima bio zalepljen znak da je u javnom prevozu zabranjena upotreba vokmena...  Da li zato sto su Svapcici glasno slusali vokmene, pa su smetali okolini (sto mi je nelogicno jer, cak i kad su bili novi, ti busevi su bili bucni)?

Nisam mogao da spavam razmisljajuci o tome  :hm
Èuo sam za to, po principu za¹to ja moram da slu¹am ¹ta je neko drugi sebi stavio na u¹i? ©to je, ja mislim, preterivanje, jer ipak to nisu kasetofoni na ramenima kao na Menhetnu...


E... mislim, da nemci bolje podnose (i vise vole)zvuk motora i kad skripe gume od tamo nekih - da ne nabrajam cijih sve - narodnjaka, koji treste iz onih slusalica.

Sorry, das nervt. Wirklich.



Kad sam se poslednji put vozio GSP-om, bilo je to u aprilu ove godine, prijatno me je iznenadila cesta kontrola po autobusima i minimalan broj svercera. U svaki drugi autobus u koji sam usao, naleteo sam na kontrolu.

No malo mi je taj sistem bzvz, a i karte i masine za ponistavnaje istih.
Karte bi trebale da budu bar malo kvalitetnije a masine elektronske.


Quote from: Bred on 02-10-2006, 09:43:24
Prema Pravilniku o pona¹anju saobraæajnog osoblja, u vozila gradskog saobraæaja strogo je zabranjeno unositi ... rasklopljena invalidska kolica...

Nedavni sluèaj vozaèa gradskog prevoza koji nije dozvolio jednoj osobi sa invaliditetom da u vozilo uðe sa rasklopjenim kolicima, samo je jo¹ jedan dokaz da se zabrana po¹tuje i kada mo¾e igledati potpuno nehumana.

Ovakav postupak izazvao je burnu reakciju u javnosti, ali u GSP jo¹ jednom ponavljaju da osobama sa invaliditetom nije zabranjen ulazak u gradski prevoz, ali da pri tome moraju da sklope svoja kolica i smeste se na sedi¹te.
<a href=http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=761" rel="nofollow">Izvor</a>


Strasno!!!!!!!!!!!!!

Fuj, fuj, fuj...  :bljak:    :bljak:     :bljak:     :bljak:



kako ih nije sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Pa toga nigde na belom svetu nema.
Bar u onom civilizovanom!!!!!!

yeca

Kad smo kod gradskog prevoza i osoba sa invaliditetom...
U Barseloni, taènije u predgradju iste (vrlo bitno za ovu prièu), autobusi su ni¾i od na¹ih, u nivou iviènjaka, bez stepenika. Stoji nekoliko nas na autobuskoj stanici i prilazi èovek u invalidskim kolicima. Svi èekamo autobus.
Autobus prilazi, vozaè staje tako da su vrata bukvalno ispred nosa osobi u kolicima, otvara vrata, on, JEDINI ON ulazi, sme¹ta se u vozilu, nikome na pamet nije palo da pridje autobusu dok stoji a kamoli da se ugura/u¹unja/provuèe/preskoèi, zatvaraju se vrata, vozaè produ¾i jo¹ par metara busom i tek onda otvara SAMO PRVA VRATA ZA ULAZ (svi autobusi im imaju dvoja vrata, 1. za ulaz, 2. za izlaz - iskljuèivo i to se vrlo po¹tuje) ljudi bez invaliditeta.
Vrlo su emancipovani èak i ©panci. Ka¾em èak i oni jer i oni sami ka¾u da su bili divljaci a da ih je Evropska Unija i¹lifovala. I nas æe. Moraæe. I na kraju krajeva, nisu svi bagra. Mislim da ih je sve manje.

Bred

#36
da, u evropi je apsolutno SVE prilagodjeno osobama sa invaliditetom cak i wc-i na plazi!!!
btw koliko sam ja video, u spaniji imaju nesto poput cip kartica koje koriste umesto klasicnih, nasih, gsp karti.



:news:
Nogom propala kroz pod trolejbusa
Autor: G.Svilar - D.Miliæeviæ |

Nevenka Nakiæ (67) povredila je nogu juèe oko 12 sati u trolejbusu na liniji 29 po¹to je nagazila u poluotvorenu rupu na podu vozila. Prevezena je u Ortopedsku kliniku na Banjici, gde joj je stavljen gips, posle èega je pu¹tena kuæi.

- U¹la sam u trolejbus na okretnici u naselju Medakoviæ. Bila je poluprazna i krenula sam da sednem, ali odjednom sam naglo propala. Noga mi je do kolena upala u rupu na podu, pa su mi jedan mladiæ i stariji gospodin pomogli da ustanem. Posle sam pogledala pod i videla poklopac, koji najverovatnije nije bio dobro prièvr¹æen, pa se pomerio kad sam stala na njega. Noga me je veoma bolela, ali, sreæom, vozaè je bio veoma ljubazan i pozvao je Hitnu pomoæ, koja me je saèekala na okretnici na Studentskom trgu. Lekari su me prevezli u Ortopedsku bolnicu na Banjici, gde su mi stavili gips do kolena, a pored toga imam i veliki podliv na butini - isprièala je za „Blic“ Nevenka Nakiæ.



Poklopac koji se pomerio se retko skida i slu¾i da bi majstori lak¹e do¹li do remena za vazduh. U nekim starijim trolejbusima on nije prièvr¹æen i lako mo¾e da se pomeri ukoliko putnici zgaze na njega. Prema reèima vozaèa, i njima se de¹avalo da im upadne noga u rupu. Po¹to svako vozilo prolazi detaljne preglede pre izlaska na ulicu, oèigledno je da serviseri GSP nisu primetili se navedeni poklopac pomera i da nije dobro prièvr¹æen.
- ®ena nije propala, nego je uganula nogu. Svi putnici koji imaju ispravne karte u prevozu su osigurani i mogu naplatiti ¹tetu ukoliko je za to kriv GSP - ka¾e za „Blic“ Slaven Tica, direktor Gradskog saobraæajnog preduzeæa. On konstatuje da je mnogim trolejbusima „istekao rok trajanja“ i da je kupovina novih neophodna. Nabavka novih trolejbusa zavisi od strategije razvoja nove gradske vlasti, ka¾e Tica i dodaje da „misli da je kupovina najmanje 40 novih trolejbusa prva sledeæa velika investicija GSP“. Meðutim, tender za kupovinu istih propao je nekoliko puta. Za to vreme putnici sede na iseèenim sedi¹tima, slu¹aju lupanje vrata kad ih vozaè otvori, kuvaju se jer je u njima temperatura za nekoliko stepeni vi¹a od spolja¹nje. Op¹ti je utisak svih Beograðana da su trole najnebezbednije prevozno sredstvo onima koji nemaju svoj automobil.

Èetrdeset trola „zrelo“ za zamenu
Oko 40 uglavnom ruskih trolejbusa iz voznog parka GSP „Beograd“ su stariji od 12 godina. Ovo preduzeæe ima ukupno 100 trolejbusa od kojih, je prema reèima Slavena Tice, 60 starosti od ¹est do sedam godina. Kupovinom novih, èetrdeset „penzionera“ koje pokreæe struja verovatno æe zavr¹iti na otpadu.

blic