Organska hemija I

Started by hulio_salinas, 04-10-2006, 15:38:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jeca87

Gabrijelovu r-ju iz N-jedinjenja OBAVEZNO nauciti, ostalo pogledajte informativno, mada je sve manje-vise poznato. (npr. pogledati ona prebacivanja iz jedne vrste jedinjenja u druga)

hulio_salinas

Jedno pitanje: Kako se radi ona reakcija, koju ste imali na konsultacijama - etilformijat + etilacetat?

Hvala   :cvet

jeca87

To je CH3-CH2-COH + CH3-C00CH2-CH3  =    CH3-CO-CH2-COOCH2-CH3   +   CH3-CO-CH(CH3)-COH

Meni ovo lici na Klajzenovu r-ju. Ovo CH3 u zagradi se vezuje na dole za CH. Stvara se CO, to je keton, i u nastavku se vezuje sa alfa C-atomom drugog jedinjenja. Etilacetat moze da se ponovo veze za sebe, a moze i za aldehid.

hulio_salinas

Ajoj. Da. Ako je Klajzenova kondenzacija, onda ima smisla. Nisam mogao da pronadjem reakcije 2 estra pa da me ubijes. Sad kad si je pomenula, shvatih da je to to. Hvala ti JECO!!   :cvet :cvet

P.S. Nisam se bas najbolje snasao u tvojim formulama.

etilformijat  HOC-O-CH2-CH3  (tebi nedostaje jedno O u formuli  " CH3-CH2-COH ")

etilacetat CH3-COOCH2-CH3

jedan proizvod je  HOC-CH2-CO-CH2-CH3  (a ne  CH3-CO-CH2-COOCH2-CH3, jer umesto crvene CH3- dolazi H iz formijata)
a drugi proizvod je kondenzacija 2 mola etilacetata.

pipi_duga_carapa

Koliko sam ja shvatila ono sto je bitno:

- funk. gr
- tautomerija
- sta je aktivirano za elektrof., sta za nukl. napad

aldehidi i ketoni
- acetali/poluacetali
- kondenzacija (aldolna i ona na C. kada nemaju alfa H)
- redukcija (posebno sa N2H4 treba i mehanizam (iako ga nije predavala na casu, mislim na mehanizam ...) )
- jodoformska reakcija (ko je daje)
alfa,beta nezasiceni ald./ketoni
- sa cime ce da reaguju 1,2 a sa cime 1,4 adicijom

k.k.
- reakcije za kombinacije funk.gr. tipa k.k. i fenol (salicilna kis) ili k.k. i anilin ... ~ ko ce reagovati sa kojim reagensom
- hell-vol.zelinski (ili kakogod) reakcija ~ kada se alfa H zameni sa halogenom, pa sta dalje iz toga se dobija
- klajzenova kond.
- kiselost (koji je H najkiseliji)

N-jed.
- baznost/kiselost/nukleofilnost ~ eventualno reakcije na osnovu toga ...

e sad ... to je otprilike ono sto smo radili na kosultacijama ... vi sve predjite ... nemojte da se oslanjate samo na ovo sto sam vam ja rekla ...

Phenomenon

Quote from: pipi_duga_carapa on 15-02-2007, 08:14:12

Moze mala pomoc oko ovoga?

pipi_duga_carapa

Quote from: Phenomenon on 15-02-2007, 08:18:17
Quote from: pipi_duga_carapa on 15-02-2007, 08:14:12

Moze mala pomoc oko ovoga?
p dati neka jedinjenja ... ti napises rezonanciju sve moguce oblike i ako dobijes C da je + onda je aktivirano za Nu, ako dobijes da je C - onda je za elektrofile ... (ako je C slucajno + a ima 8 elektrona, nece privuci Nu, jer mu ne treba vise e-; dakle obavezno prebrojis e-)

pipi_duga_carapa

@ lane, hulio - hvala za informaciju za ispit ((;

Quote from: hulio_salinas on 15-02-2007, 00:41:49
Prvo: Pipi, hvala. :cvet

Drugo: zamolicu te nesto - kada pises (ovako) vazne postove, koje svima koriste i koje ce svi procitati, probaj da nas postedis skracenica, tri tackica i smajlija, nego napisi cele reci, jer pola tvog posta ne razumem.  :roll:  Nista licno, samo cisto onako.  :cvet

Tnx
nema na cemu (;
a za ovo drugo cu se potruditi ... ja se zaista izvinjavam ... (ali ja mnogo volim da pisem ... ;p)

Quote from: jeca87 on 15-02-2007, 05:02:08
Gabrijelovu r-ju iz N-jedinjenja OBAVEZNO nauciti, ostalo pogledajte informativno, mada je sve manje-vise poznato. (npr. pogledati ona prebacivanja iz jedne vrste jedinjenja u druga)
nama to nije predavala, ali sam videla da je kod vas radila ... pa pomislih da mozda i nije toliko bitno ...

p.s. nisam spojila postove jer je jedno bitno, a drugo ne bitno, pa da ne buni .. (;

Pedja

Srecno na Organskoj!:wave:

lycos

SRECNO sutra !

sad kad vidim sta me ceka u aprilu smuci mi se

jeca87

Hvala, momci! :)

Sto se Gabrijelove tice, rekla je da bez toga ne dolazimo :)):

Phenomenon

Jeco, mora li da se zna mehanizam Gabrijelove sinteze?

hulio_salinas

Pa... Mislim da treba. Jedino zeznuto kod te sinteze jeste mehanizam - zato TREBA.  :>

lane

Pa da, ide se po sistemu: ako je ne¹to iole lako, onda obavezno MORA i mehanizam!  :>

whatever

Zbunili ste me skroz sa ovom Klajzenovom, i mislim da nije dobro ni jedno ni drugo sto ste napisali, valjda treba da nastane beta-ketoestar?!