Bolonjci su (opet) zadovoljni!!!

Started by hulio_salinas, 17-11-2006, 06:38:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

whatever

Par predloga od mene:

- na pocetku semestra odnosno skolske godine mora da postoji kalendar - sa terminima ispitnih rokova i neradnim danima. Dakle, ne moramo u datum da znamo sve kolokvijume, ali rokove, neradne dane i termine ispita zaista bi trebalo. Ovo je civilizacijska tekovina a ne atomska fizika, studenti su ljudi koji imaju pravo na planove van narednih 7 dana i van fakulteta. Pod obavezno!

- naci nacina da nijedno predavanje nikada vise ne traje preko 90 min - takva predavanja su mucna i nadasve nesvrsishodna   :bljak:

- uraditi nesto po pitanju table u AMF I, ili da se skloni da ne izaziva profesore da po istoj pokusaju da pisu, ili da se privede `pisljivosti`. Po onome sto sam video, fakultet ima povecu tehnicku sluzbu i mislim da je skandalozno da `ono` stoji vec ceo semestar. Trenutno je jedino zgodna da je iznervirani Vlada povremeno gadja kredom :K Bonus bi bio da predje u belu tablu za flomastere, to mu dodje civilizacijska tekovina  :>

@mushu - ljudi koji imaju vezbe subotom nemaju nista na fakultetu utorkom, tako da smo svi na istom.

Povodom uslova se slazem sa Huliom. Takodje bi da napomenem da u je u drzavi Srbiji jedan od glavnih motiva za uvodjenje Bolonje bilo istrebljivanje soja vecitih studenata i njihovo skidanje sa budzeta. Tako da po meni uslov nije realan. A sa druge strane, i sledece godine imamo 5 ispita po semestru pa ko prenese jos koji sa prve, opet ce se zaliti da je puno. Sto se tice pritiska, pa valjda je on deo studentskog zivota  :hm

Pitanje: da li su septembar i oktobar jedan ili dva roka?

Pedja

@wathever,hoces da se menjamo za vezbe,ja idem utorkom a ti subotom? Ne radi se ovde o meni vec o ljudima koji nisu iz Bg-a. Kada da idu oni kuci? Jos je svaki vikend neki kolokvijum...
Sto se tice uslova,realno je da nam omoguce,jer imamo 14 predmeta,malo vremena,malo skracenog gradiva. A druga je stvar sto ce se u sledecu godinu preneti ispiti iz ove,jer ljudima je bitno da daju I godinu jer bi im mnogo znacilo na psiholoskom planu.

lane

Quote from: whatever on 25-03-2007, 11:24:53
@mushu - ljudi koji imaju vezbe subotom nemaju nista na fakultetu utorkom, tako da smo svi na istom.
Па, знаш како... Нисмо баш сви на истом...
Мењала бих суботу за тај уторак, па макар морала да будем 15 сати на факултету, а не 5...
Страшно је када не можеш кући по два месеца, а онда и ако се случајно деси да немамо ништа од испита за викенд, ја  имам вежбе и могу кући само на један дан, што ми апсолутно ништа не значи - после само будем још више изнервирана...
И наравно, нисам једина...

Али, не би та субота толико била страшна, да ми уопште и имамо слободну недељу. Не знам како је вама, али мени чак неки ни не верују да имам испите у недељу и тако сваки викенд. Неки чак мисле и да их избегавам!  :hmm Њима је невероватно и немогуће све то, да не могу да поверују. А шта ми који то све трпимо да радимо?!
Притисак јесте део студентског живота, али оволики није!
Да смо ми по цео дан на факултету, викендом вежбе и испити.... и тако у круг!
Када да једемо, спавамо, учимо, а да не спомињем да изађемо?! Када да видим своје?
(Иначе, људи су морали да дођу јуче да ме виде, чисто да не забораве како изгледам!)
И ако нађемо времена за то, ми смо мртви уморни и није нам ни до чега...
А не могу да прежалим што нам нису дали слободну недељу после испитног рока! У суботу увече се вратиш са испита, пре тога си полагао још пет, а одмах у понедељак ти креће нови семестар!
Глупо је да сада поредим са другим факултетима, али стварно је већина (да не кажем сви) имала ту слободну недељу (а неки стварно и више)... Имали су и две-три недеље пре испитног рока да спремају испите... Ми смо као имали недељу дана за спремање, али мислим да смо тада више били на факултету него за време предавања... Пријављивање, потврђивање, скупљање потписа, чекање по 5 сати да бисте добили исте...
Јесте то студирање (као што каже проф. физике: 'Тешко је? И треба да буде!' :K), али ово је стварно превише!
Студирају и други људи на неким другим факултетима, али имају и доста слободног времена за друге ствари, имају времена да живе!

Али, опет, глупо је и причати о свему овоме...
Представници ту стварно не могу ништа, такав је систем...
Не верујем да ту може било шта да се промени...

Видим да су последњи постови у овој теми подужи, ја се извињавам што је и мој такав...
Извињавам се што сам се оволико расплинула, претарала сам, а можда сада и пишем у афекту.. Не знам...

zabica

Jasno je i razumljivo sto smo svi ogorceni i sto su svi postovi podugacki, ali neka, ljudi sve sto vam smeta treba izneti na videlo, ali ne treba protestovati. Ipak smo mi civilizovani dovoljno i znamo da se to tako ne radi. Vidim da je najveci problem Engleski odnosno strani jezici, ali imate li primedbi/hvale za druge predmete? Da i to navedemo...

Sto se uslova tice, mi cemo to imati u vidu, ali znajte da to n e zavisi od nas nego od vise sile. Psihicki pritisak jeste velik, ali svi smo u istom sosu pa cemo se i svi zajedno truditi da se iz istog izvucemo. Samo budite strpljivi i saradjujte sa nama.

jeca87

Mislim da uslov moze da se "istera", s obzirom da se za to zalaze i rektor BG Univerziteta prof. dr Branko Kovacevic, samo tu pricu treba pokrenuti...

hulio_salinas

Mushu, razmisljali smo o tome da organizujemo svake nedelje zbor studenata prve godine, na kome cemo pricati o svemu ovome.

Ja sam malo protiv toga. Zasto? Probajte da se setite kako je bilo kada su predstavnici bili birani. Dobro je da me nisu lincovali, samo sto sam hteo da pomognem (na neki nacin). Kada god neko od predstavnika uzme mikrofon u nameri da kaze VEOMA VEOMA VAZNU INFORMACIJU, amfiteatrom se rasiri negodovanje, dobacivanje. Dakle, kada god zelimo da bilo sta podelimo sa SVIM studentima, dozivimo vrlo teske trenutke. Pokusavas da ljudima kazes nesto sto je za njihovo dobro, a oni ti opale samar.

Meni licno je muka kada treba da kazem nesto u mikrofon, jer se odozdo sve savreseno vidi. Dusa me je bolela kada sam citao raspored kolokvijuma i ispita i kada sam video da masa ljudi prevrce ocima. Shvatite da ni nama nije svejedno.

Ali... Zbog velikog pritiska, odlucili smo da opet sazivi ideja o zboru studenata i to ce vam biti predlozeno. Ne verujem da cete to prihvatiti, ali sami ste trazili.

:cvet

================

Lane, slobodne nedelje nemamo zbog kolokvijuma. Kolokvijume smo MI trazili zbog skracivanja gradiva (osim analiticke). U nasem je interesu da veci deo gradiva damo putem kolokvijuma. Pa da li da se toga odreknemo?

================

Jeco, suvise je rano da bi se nesto "isterivalo". Ako sada to budemo "isterivali" za posledicu cemo imati ogromnu pasivnost i popustanje u ucenju. Predstavnici su slozni oko toga da se reaguje tek posle aprila, jer ne zelimo medvedju uslugu.

Jos nesto, predstavnici sve studente predstavljaju kao vredne radnike, kojima je u cilju da sto bolje studiraju. Posto smo jos u svetlu te price, bilo bi nekonstruktivno da sada idemo sa pricom da nam dozvole uslov. Rusimo ono sto smo gradili. Ali nemojte brinuti... Ima vremena za to. Dajte da do juna "otaljamo" sto vise.

lane

Хулио, наравно да нам је у интересу да што већи део градива исполажемо преко колоквијума, али само хоћу да кажем да смо ту слободну недељу могли да имамо, па макар је после надокнађивали у јуну...
Мислим да би то свима стварно много значило, да мало скупиш енергију за даље...
Али сада је стварно глупо причати 'шта би било кад би било', овде треба да се расправља о ономе што би могло да се промени.

Ти зборови нису лоша идеја, мада ја све што треба сазнам овде. :K
Због чињенице да је јако мало људи на форуму, то би можда и било потребно...

Хулио, потпуно те разумем шта хоћеш да кажеш, да ти није свеједно да сиђеш и да нам се обратиш (ја то никад не бих могла, довољно је што сам морала на уводу да браним домаћи :K)...
Оно што ти (и Жабица) радите је јако, како да кажем, осетљив посао...
Једноставно се не може свима угодити, и самим тим то прузрокује негодовање у одређеним тренуцима...
Не знам само како људи могу да буду тако нетолерантни и да мисле и раде само онако како њима одговара (наравно да не мислим на све, да се неко не увреди), и ако неко не ради онако како је по њиховој вољи, одмах тај не ваља...
Па бре, довољно је само да се ставе на ваше место!
(Ја сам била председник одељења 4 године, неко каже иди одложи контролни неко немој ни случајно, уради ово, уради оно!
И увек неко остане незадовољан! А то је, морам да напоменем, била основна школа и одељење од 30 људи, а не 300!)

И увек ме изнервира када чујем неке коментаре од људи који уопште нису упућени, чули су само део приче и тако то преносе и одмах представници не ваљају, одмах креће побуна, петиције... (Опет наглашавам, мислим само на појединце.)
Слажем се са вама да протести нису најбоље решење, па не може све да се решава преко побуне! Не можемо тако стално!
Онда нас стварно нико неће схватити озбиљно... Испало би 'ништа не уче, само се буне', и тако ништа нисмо урадили...
Мени у потпуности одговара ваш приступ (ево да вас мало хвалим :>), ја бих исто тако радила...
А стварно схватам да вам није свеједно, када се трудиш и радиш најбоље, а неко то не цени довољно.
Једноставно пробајте да не схватате те ствари сувише лично, шта друго да кажем... :roll:

Ја се у прошлом посту извињавала на дужини поста, а сада радим још горе...  :stid: Трудићу се да се не понови... :wink:
Можда сам и сувише зашла у 'off topic', и на томе се извињавам...

hulio_salinas

Ovo su nam trenutni (generalni) zahtevi!

Sto se tice stranog jezika - ici ce poseban dopis. Samo ga treba dobro sastaviti. Ovo je po hitnom postupku.

lycos

whatever-pritisak jeste deo studentskog zivota,ali zar ovakav ?!?!?!?!
za 8 dana imao sam 4 kolokvijuma..pretvaram se u robota..
dolazi do zamora,zasicenja,i ono sto me zanima i zelim da ucim-ne mogu da gledam.. pauzu izmedju 2 semestra nismo imali,odmax smo krenuli sa novim gradivom.. pa sta bi trebalo da radim-otvorim knjigu 'copy,paste' dodje nov kolokvijum 'staro gradivo-delete ,novo-copy,paste '
i to se zove studiranje ?!!
ljudi ne veruju kada im pricam kako ucim..
i sam se cudim kako sam uopste dao ove ispite !
ovo je nepodnosljivo..

-sto se mene tice voleo bix da sto vise studenata upise drugu godinu..ali nemaju svi celicne zivce..koliko god da si vredan,pod ovim tempom ces posustati..

Bojana 153

Dopada mi se kako je sastavljeno ovo pismo. Moja jedina zamerka je komentar na Organsku II, jer se meni ne svidja nacin predavanja prof. Savica, a znam jos nekoliko ljudi koji mi isto rekose... Ali opusteno, vazno je sta VECINA misli!
E i odlican je predlog zamene broja poena za predispitne i ispitne obaveze!  :pljes:

Phenomenon

Procitao sam pismo i dobro je. Nemam nikakvih zamerki. Samo ne znam koliko je pametno da se zameni broj poena na ispitu i predispitnim aktivnostima, jer mislim da je mnogo lakse sakupiti bodove na predispitnim aktivnostima (vezbe, predavanja i sl) nego na samom ispitu, ali ako vecina misli da jeste onda no problemo!

cvetulence

Koliko se ljudi izjasnilo za zamenu tih poena?

mushu

Upravo sam procitala dopis i uopsteno gledano zadovoljavajuci je iako naravno postoji jos stvari koje bi trebalo resiti, ali realno ne moze se sve odjednom.
Sto se tice opisa predmeta mogu samo reci da mi predavanja iz organske nisu bas najsjajnija, barem ne deo koji je obuhvatao stereohemiju, ali to je delimicno usled tehnickih problema jer su modeli koje je profesor koristio MALI, a ne mogu svi studenti stati u prve redove, i naravno tabla sa koje se nista ne vidi.
Apsolutno se slazem da bi kolokvijum iz botanike trebalo da bude ili eliminacionog karaktera ili da uopste ne postoji, jer ovako dobijamo samo nepotrebno opterecenje jer imamo isuvise obaveza.
Iako je delimicno lakse sakupiti predispitne poene, licno bilo bi mi lakse da je raspored poena ovakav jer to omogucava da mi sami odlucimo da li smo u stanju da polozimo svaki kolokvijum, ili da sve polazemo odjednom na ispitu, medjutim po tom pitanju bi trebalo vecina da se slozi.
Slobodna nedelja u ispitnom roku je neophodna, ja zaista ne vidim nacin da prisustvujem svim vezbama i polazem ispite, a o predavanjima da ne govorim...
Znam da se ponavljam, ali moj utisak je da nam je uslov neophodan i da to treba gurati do kraja...
Slobodni vikendi su nesto za cime i Beogradjani vape, a kamoli ljudi koji ne pamte kada su poslednji put isli kuci. Cak i da nekako uspemo da izdrzimo ovaj tempo do kraja ovog semestra (u sta zaista sumnjam), ako bi nas isti takav rezim docekao sledece godine to bi dovelo da fizickog i psihickog kolapsa....zaista ne vidim svrhu studiranja na taj nacin da nemamo vremena za normalan zivot mimo ucenja

Cinjenica je da je tesko naterati 300 studenata da te saslusaju, zbog toga sam i predlozila da barem 2 osobe iz svake grupe komuniciraju sa predstavnicima jer oni tako mogu vama da prenesu utiske mnogo veceg broja ljudi, a ne dolazimo u situaciju da masa ljudi izjuri iz amfiteatra kao kada su birani predstavnici.

lane

Ни ја немам никаквих замерки за допис... :wink:
Углавном све што сам имала да кажем већ је Мушу рекла, тако да нећу сада да понављам.

shiky

Slazem se sa Phenomenonom,ne verujem da je dobra rotacija poena;zar nije lakse da veci broj poena sakupimo na prisustvovanje predavanjima,vezbama i raznoraznim aktivnostima?Zar nije lakse da na ispitu osvojis 24 poena,a ne 36?Sa 24 imas polozen ispit,a ovako moras jos da nabijes 12 da bi polozio ispit!

P.S.Mislim da je ostalo ok... :cvet