Botanika

Started by hulio_salinas, 19-02-2007, 02:37:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zabica

pitanje vezano za herbarijum: jel mi trebamo da sakupljamo odredjene biljke ili imamo slobodu po tom pitanju?
da li treba da bude 20tak primeraka?

Ljubica

Samo nesto da pitam.Kako izgleda taj kolokvijum iz botanike?Jel treba da prepoznamo preparat,da sve obelezimo,a jel treba nesto da se pise dodatno?

dancho

na terenu sam. Cim budem pri kompu detaljno odgovaram

marer_86

Quote from: Ljubica on 29-04-2007, 15:25:32
Samo nesto da pitam.Kako izgleda taj kolokvijum iz botanike?Jel treba da prepoznamo preparat,da sve obelezimo,a jel treba nesto da se pise dodatno?
pogledaj i temu botanika sa druge godine .... i mi smo svasta zapitkivali za kolokvijume

dancho

Za herbarijum:
Va¹ herbarijum za bodove mora da sadr¾i najmanje 30 vrsta iz spiska u priruèniku.  Svaka vrsta mora biti obele¾ena nauènim imenom, sa upisanim mestom branja,datumom i imenom kolektora.
Za kolokvijum:
Dobiæete 2 mikroskopska preparata (od nabrojanih ranije). Treba ih odrediti, nacrtati i obele¾iti.
Dobiæete i 2 ploda, koja treba botanièki odrediti (tip ploda) i klasifikovati i objasniti. Na pr:
me¹akje prost (od jednog cveta) poseban (funkcioni¹e posebno - otvara se zasebno), pucajuæi (semena se oslobaðaju pucanjem oplodnice)plod koji puca po jednom ¹avu.

Loptica

E Dancho,samo sam htela da vas pohvalim,super ste! :> I sajt je super,i vezbe i ceo vas institut uopste! :> 
Nije da se slihtam,nego eto..htela sam to da kazem...  Samo tako nastavite! :wave:

hulio_salinas

Dancho, pitanje: da li treba i sta treba da pisemo sve? Odredimo koji je preparat, nacrtamo, obelezimo... a da li jos nesto objasnjavamo, pisemo, obrazlazemo?

pipi_duga_carapa

@ hulio -

Quote from: dancho on 03-05-2007, 04:44:06
Za kolokvijum:
Dobiæete 2 mikroskopska preparata (od nabrojanih ranije). Treba ih odrediti, nacrtati i obele¾iti.
Dobiæete i 2 ploda, koja treba botanièki odrediti (tip ploda) i klasifikovati i objasniti. Na pr:
me¹akje prost (od jednog cveta) poseban (funkcioni¹e posebno - otvara se zasebno), pucajuæi (semena se oslobaðaju pucanjem oplodnice)plod koji puca po jednom ¹avu.

@ Dancho - a do kada treba da predamo herbarijum?

whatever

@ Dancho - posto to nismo crtali na vezbama, kod radijalnog tetrarhnog sprovodnog snopica, koji su prisutni elementi floema, i kako se tacno celije propusnice razlikuju od okolnih celija endoderma (pretpostavljam da trebaju da imaju tanje zidove kao sto smo crtali kod korena perunike, ali se to bas i ne vidi na fotografiji preparata, pa da proverim). Hvala unapred

dancho

Quote from: hulio_salinas on 06-05-2007, 08:07:43
Dancho, pitanje: da li treba i sta treba da pisemo sve? Odredimo koji je preparat, nacrtamo, obelezimo... a da li jos nesto objasnjavamo, pisemo, obrazlazemo?

Ni¹ta vi¹e. Samo odredite, nacrtate i obele¾ite sve tipove tkiva, æelija i celine (prim. kora, centr cil. i sl). Kod plodova treba da se obja¹njava. Vidi primer.

Quote from: pipi_duga_carapa on 06-05-2007, 11:26:03
@ hulio -

Quote from: dancho on 03-05-2007, 04:44:06
Za kolokvijum:

@ Dancho - a do kada treba da predamo herbarijum?

Do kraja ve¾bi. Do poslednjeg dana kad su nam ve¾be.

Quote from: whatever on 06-05-2007, 12:45:00
@ Dancho - posto to nismo crtali na vezbama, kod radijalnog tetrarhnog sprovodnog snopica, koji su prisutni elementi floema, i kako se tacno celije propusnice razlikuju od okolnih celija endoderma (pretpostavljam da trebaju da imaju tanje zidove kao sto smo crtali kod korena perunike,

U floemu su, kao kod svih skrivenosemenica, sit. cevi i æ pratilice.
Endoderm nije kao kod Irisa ali prihvatamo i tako nacrtan. (ovde nema "U" zadebljanja æ zida nego je ceo zid zadebljao, sem kod æ propusnica gde se crta tanak zid...

lycos

da li treba da se potvrdi izlazak na prakticni ?

Bojana 153

ne verujem, pa rekli bi nam da je trebalo...

:help2: Ima li neko spisak svih plodova koji nam trebaju i njihove opise?  :help2:

lycos

pitanje za dancha- kod :
2 gradje liscara
zatvorenog kolat.snopica-zea mays
periderma sa lenticelom i jos nekix preparata-
dobijali smo gotove slike i samo obelezavali.. Da li cemo isto dobiti i na prakticnom ili cemo morati i te slike da crtamo ?

Sole

jos jedno pitanje: na sajtu faxa nema slika za zadnja 2 pitanja i 20.pitanje...
da li sam u pravu? ;-)

zabica

sole, zadnj dva nema ali preparat je identican kao u praktikumu. 20. pitanje ti je slika 47 iz praktikuma a 17. pitanje ti je sa onog papira sto smo dobili na toj vezbi  :wave: