X

Varičele: Iskomplikuje se 1 od 100.000 slučajeva

B. Laćarak | Novosti

Varičele se, ipak, retko završavaju tragično kao kod četvorogodišnje devojčice iz Niša. U povećanom riziku su akutno bolesna i slabo uhranjena deca, zatim osobe koje imaju oslabljen imunitet…

SLUČAJ četvorogodišnje devojčice J. S. iz Niša, koja je pre desetak dana preminula od streptokoknog toksičkog šok sindroma, koji inače može da se javi kao izuzetno retka komplikacija varičela, uznemirio je roditelje, pogotovo što su u ovo doba godine te boginje najučestalije, ali stručnjaci ističu da su ovakve komplikacije, ipak, veoma retke, i da se dešavaju kod jednog od 100.000 slučajeva.

Infekcija virusom varičele u detinjstvu uglavnom prolazi bez ozbiljnijih komplikacija. Tokom izbijanja mehurića na koži mogu da se jave i povišena temperatura, malaksalost, glavobolja.

U povećanom riziku od pojava komplikacija su akutno bolesna i slabo uhranjena deca, zatim osobe koje imaju oslabljen imunitet, boluju od teških sistemskih oboljenja i leukemije i oboleli koji primaju kortikosteroide ili citostatike.

– Komplikacije su moguće, ali su vrlo retke – kaže primarijus dr Boris Kovačević, upravnik Bolnice za pedijatriju Kliničko-bolničkog centra “Zemun”.

U nekim slučajevima vodeni mehurići mogu da se inficiraju bakterijama, što izaziva superinfekciju promena na koži ili impetiginizaciju. Na to može da se nadoveže i upala moždanih omotača i mozga, upala kičmene moždine, zapaljanje bubrega sa pojavom krvi u mokraći ili atipična upala pluća.

nastavak

adm
adm:
Related Post