X

Afte

Z. Ostojić – Joksović | Novosti

Promene na sluzokoži usne duplje mogu da budu veoma bolne i stalno se vraćaju tokom života. Ovaj problem ima više od 25 odsto populacije, prvi put se pojavljuju u detinjstvu ili adolescenciji



O aftama se uglavnom ne govori, ali mnogi ljudi muku muče sa bolnim ranicama u ustima. Najčešće nastaju na unutrašnjoj strani usana i obraza, a mogu da se nađu i na obodu jezika. Veoma su bolne, čak i pri najmanjem pokretu sluzokože, pa stvaraju problem i prilikom jela.

Afte ili ulceracije javljaju se kod dece i odraslih, može da bude samo jedna ili nekoliko istovremeno. Prvi put se obično pojave u detinjstvu ili adolescenciji i vraćaju se tokom života. Imaju okrugao ili ovalni oblik, žućkaste naslage na dnu i crvenim prstenom su odvojene od sluzokože. Smatra se da neki oblik afti ima više od 25 odsto populacije, pri čemu su podjednako zastupljene žene i muškarci – objašnjava specijalista parodontologije i oralne medicine profesor dr Ljiljana Janković, iz Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu beogradskog Stomatološkog fakulteta.

Zašto nastaju afte?

– Preciznog odgovora nema, a kao mogući uzrok se navodi nasledni faktor i promena u ćelijskom imunitetu domaćina. Nastaju i kao posledica stresa, neuroza, avitaminoza, nedostatka gvožđa, folne kiseline, vitamina B1 ili B12. Može i zbog loše higijene usta i zuba. Ali, prilikom dijagnostikovanja treba biti veoma oprezan, jer nije svaka ranica u ustima afta.

Kada se pojavljuju ranice u ustima, koje nisu afte?

– Do tih promena dolazi zbog pojedinih bolesti i kada se izleče, povlače se i ranice. Na primer, kod anemije koju karakteriše nedostatak gvožđa ili vitamina B, u usnoj duplji mogu da se pojave ranice. Kada se gvožđe i vitamin B nadomeste, ranice se povlače. Takođe, mogu da se jave i kod kožnih bolesti, bolesti organa za varenje poput Kronove bolesti, celijakija ili nekog drugog obolenja sistema za varenje, ali i kod bolesti vezivnog tkiva. Ulceracije se javljaju i zbog virusnih infekcija, sifilisa i tuberkuloze ili su posledica neželjenog dejstva određenih lekova. Ove ranice se više ne pojavljuju kada se bolest izleči, dok se afte periodično javljaju tokom celog života.

nastavak

adm
adm:
Related Post