Bolonjci su (opet) zadovoljni!!!

Started by hulio_salinas, 17-11-2006, 06:38:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ono sto kod nas postoji jeste kvazi-Bolonja. Cini mi se da smo mi jedini fakultet na kojem se polazu kolokvijumi uz sva predavanja i vezbe koje su obavezni ali ti kolokvijumi ne vrede nista bez usmenog, zavrsnog ispita! Cemu onda kolokvijumi?

hulio_salinas

QuoteCemu onda kolokvijumi?

Kada smo mi postavili ovo pitanje prof Parojcic, odgovorila nam je:
"Da biste redovno ucili!"   :][

Bred

Niste vi u osnovnoj skoli da neko treba da vas tera da ucite.

hulio_salinas

pa da... ali ONI zele da OLAKSAJU studentima, tako sto se ih podstaci na redovan rad...
ja jesam za redovan rad, ali kroz ELIMINACONE KOLOKVIJUME!!!

mullala

Zasto je toliki problem sto se nesto ponavlja na ispitu?
Ako si ga naucio za kolokvijum znaces ga i za ispit... Samo malo da obnovis.
A verovatno ce ti to znanje i malo duze trajati nego nama ovo koje smo stekli sa one-time (never-more) bubanjem vecine predmeta.
Bar ja to tako vidim :a

hulio_salinas

mullala, sve je to dobro...
ali...
ne mozes sebi da dozvolis luxuz ponavljanja starog gradiva, jer imas 14 (cetrnaest!!!) ispita...
nemas uslov... moras sve da das u roku... prakticno: pet ispita u januaru treba da das, da mogla da ides dalje...
kapis?
zamisli 5 ispita (celih) spremas od jednom... a vec si 2 trecine svakog ispita dao...

mullala

Pa ja kazem da je problem u obimu gradiva, tj njegovom detaljisanju, a ne u ponavljanju neceg sa kolokvijuma na ispitu.
Quote from: hulio_salinas
zamisli 5 ispita (celih) spremas od jednom... a vec si 2 trecine svakog ispita dao...
Pa upravo tako... vec si dve trecine svakog ispita spremio, znaci spremas jos po jednu trecinu, sto nam izadje... jedan ispit i dve trecine za januar :K ....
Opet kazem, problem je u nereformisanom gradivu, tj gradivu neprilagodjenom tempu studiranja.

hulio_salinas

QuoteOpet kazem, problem je u nereformisanom gradivu, tj gradivu neprilagodjenom tempu studiranja.

ponavljam se: to nam je glavni argument... reformisati nastavu! uskladiti obim gradiva sa tempom njegovog prolazenja...

lycos

eee,xvala bogu,neko je izvukao sushtinu

stef

Bred, Mulala, svuda su kolokvijumi oslobadajuci! Ne treba da se ponavlja gradivo koje se polozi, mi smo na tome najvise insistirali u toku reforme, ali druga strana je ostala gluvonema na nas pritisak. A Bolonja jeste koncipirana tako da tera studenta da uci po malo svaki dan, tako se na zapadu radi, ja sam tamo isao u skolu pa znam.

pereca

Da, nama nisu uslisili zahtev za eliminacione kolokvijume, ali mozda ako se SVI brucosi pobune nesto i uradimo.
Btw, sastanak sa prodekanom za nastavu je malo teze zakazati jer ona izgleda putuje u ponedeljak u inostranstvo.
Nadam se da ne ostaje dugo. Javicu.

mullala

Mada ja i dalje ne vidim zasto bi se na oslobadjajucim kolokvijumima najvise insistiralo.
Da, Bolonjski program treba da tera studenta da uci svaki dan, znam i ja da se tako na zapadu radi (i na istoku gde je zapadni sistem :wink: ) , samo i dalje ne vidim zasto je toliko strasno izaci ponovo na nesto sto si vec naucio.
Sto svi pravite toliku frku od toga?
Ne zaboravljate valjda svi sve cim polozite nesto?

pereca

Rece vec negde Hulio, ipak se utrosi vreme u obnavljanje tog gradiva koje si vec polozio na kolokvijumima. Ionako imas cak 14 ispita, svo nase vreme je dragoceno. A neoslobadjajucim kolokvijumima se povecava i opterecenje studenta, sto nije dozvoljeno.
Mozda neko ko studira farmaciju hoce nekad i da jede, a ne samo da uci. Ipak moramo ostaviti i tu mogucnost.

Ne, ne zaboravlja se gradivo koje jednom polozis, pa je upravo zato glupo polagati ga ponovo. Da li to znaci da profesori nisu sigurni u svoje ocene i procene, pa im treba sistem triput meri - jednom seci.
A posto ceo svet tako radi, ne vidim zasto opet mi moramo da budemo izuzetak.

hulio_salinas

Mullala, to gradivo koje polozis nije ni nalo naivno... Pa sama znas koliko ima reakcija iz hemije(a) i koliko mehanizama... Zamisli da jednom polozis kolokvijum, a onda dodje ispit, pa se podsecas svake reakcije, svakog mehanizma, svakog katalizatora... Sto je mnogo mnogo je... Redovno ucis, ali ne mozes da ucis novo, ako te opterecuje staro...

Pedja

Oslobadjajuci kolokvijumi su nesto cemu treba da tezimo... 

A obimnost gradiva mora biti u skladu sa onim sto nam je potrebno za nastavak skolovanja,jer ne moze se skracivati nesto u tolikoj meri sto su prethodne generacije radile.