Bolonjci su (opet) zadovoljni!!!

Started by hulio_salinas, 17-11-2006, 12:38:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

***pipi nemoj me shvatiti pogresno!  :/

zbog ljudi kao sto si ti nista se ne moze ni isterati do kraja!!! sta ti je?
ako mislis da nije potreban uslov, ti ne moras da koristis privilegiju njegovog postojanja... ti sestro daj 14 ispita, pa ne moras da mislis na uslov!!! a mi obicni smrtnici zelimo taj uslov, koji ce nam popustiti stegu kojom nas stezu 14 ispita...
ako vec ne znas (ne umes) da pomognes, ako ne znas kako i sta da kazes mentorima, ako mislis da nema potrebe za svim ovim, MOLIM TE CUTI! Uzivaj u ovome sto imas i ne sabotiraj akciju. Ne moras zvati mentore ako nemas da prijavis problem... Niko te ne tera...
Danas sam upoznao vecinu kolega sa problemom i svi su se slozili da ovo treba da isteramo do kraja! Zasto da ne ucinimo nesto sto ce nam olaksati! Ako profesori budu videli da postojimo i da imamo probleme, sigurno nece ostati pasivni...
Sve sto nam otezava studiranje, predstavicemo kao problem i zivecemo u nadi da ce nesto od ovoga ostvariti...

Ne kazem ja da je nama teze nego starijim studentima! To nikako! ***Pedja je rekao da se to ne moze porediti i u pravu je.

Smisao novog programa da se studentima olaksa studiranje, a to sigurno nije ovo sto se sada radi! Bila ti ZA ili PROTIV ovo cemo probati da isteramo! Niko ne moze garantovati pozitivno resenje problema, ali mozemo se nadati! U krajnjem slucaju, olaksacemo sledecoj generaciji studije.

Kao sto su nama stariji studenti zeleli reformama da olaksaju skolovanje, tako cemo i mi mladjima. Koliko sam uspeo da zakljucim, ovakav program su nam osmislili stariji studenti u svrhu lakseg studiranja! Njihov cilj sigurno nije bio da nam bude ovako kao sto je sada!

===========

dodacu nesto:

nije najbitnije uvesti uslov!
najbitnije je videti zasto nastava nije reformisana... videti da li moze reformisana nastava da se reformise...
ponovicu: da je nastava reformisana, ne bi iko pominjao uslov... da nam je malo olaksano, ne bismo imali potrebe za svime ovim...

Bojana 153

Ljudi, ako nista drugo, bar ce vecina nas biti opustenija kada bismo dobili taj uslov. Postoji MNOGO ljudi koji jedva placaju ove studije, a i mi koji smo na budzetu, ako sada padnemo na SF, nikada necemo moci da se vratimo na budzet! Mnogo je pet puta(minimum) placati skolarinu! logicno je da je prva godina najteza, treba se navici na sve novo. Zasto onda ne bismo pokusali da olaksamo sebi pocetak, i da sa manje opterecenja upisemo drugu godinu???
A oni koji zele da daju sve u roku neka daju, i ja cu se truditi, samo ih molim da ne sabotiraju ovu 'akciju'!!!

Darker

Hulio, to je ok ¹to ti ka¾e¹, ali Pipi je u pravu da vam time ne bi olak¹ali ni¹ta - dugoroèno gledano...

hulio_salinas

neka barem reformisu nastavu... ako ne mogu nista da ucine povodom uslova, neka ucine ovo sto je trebalo vec uciniti...
probacemo da delujemo pa sta bude... nista ne mozemo izgubiti...

pereca

Ok.
Uslov ne moze da se smanjuje, a prenosenje ispita se nama starijima obijalo o glavu, pa to nije najsrecnije resenje, verujte mi.
Ali odbacivanje profesora da reformisu nastavu, izbegavanje promena, i sl. ne vodi nicemu. I to je problem koji moramo resavati.
I profesorima ce to postati jasno, ali bojim se da tada ne bude kasno za jednu celu generaciju koja je vec dovoljno zrtvovana.
Iskreno, ocekivalo se da ce neki profesori da sabotiraju reformu, ali nismo se nadali da ce to uraditi vecina.

Kada je studentska grupa za reformu pocinjala da radi na novom Studijskom programu, dobili smo skoro gotov program, sa 55 ispita i potrebnih i nepotrebnih po nasem misljenju. Posto to nismo mogli da menjamo, rekli smo OK, hajde da prosecan student moze da polozi sve te ispite i zavrsi fakultet u roku. Zato smo trazili interaktivnu nastavu, kolokvijume oslobadjajuceg tipa, odgovarajucu literaturu, skracenje gradiva, neponavljanje istog gradiva u vise predmeta... Mnogo toga je obecano, a mnogo toga i nije (to je ono zbog cega smo ocekivali sabotiranje reforme).
I da, najmanje istinske volje za reformom smo prepoznali na predmetima prve godine. Nazalost, izgleda da smo dobro prepoznali.
Svidja mi se inicijativa brucosa da se odmah povede racuna o svemu ovome, da ne bismo cekali naredni oktobar, da ne bismo dosli u situacij da na drugoj godini imamo nekolicinu sudenata i to onih nadprosecnih. Ponavljam, procena se vrsi u  odnosu na prosecnog studenta.

Veeelika zamerka brucosima je sto ne kontaktiraju profesore mentore. Zbog toga mnogi od njih nemaju pojma sta se desava na prvoj godini, kako tece reforma, koji su problemi, sta misle studenti... I onda tako neobavesteni odlaze na sednice NNV, pa ne mozete ni ocekivati da uvek donesu ispravne odluke, jer su culi samo jednu stranu. I pri tome imaju utisak da ne postoji nikakva vasa zainteresovanost za celu stvar, jer niste im se cak ni javili da se upoznate.
Verujte, mnogi profesori vec isticu kako kod brucosa ne postoji zelja za upoznavanjem i kontaktom sa mentorom. Iskreno, ne ocekujete valjda da svaki profesor dolazi u amfiteatar i trazi svog brucosa da ga upozna.
Zato vas molim, javite se mentorima. Kakva vam je hrabrost potrebna za to? Pa i oni su ljudi, kao i vasi roditelji, tu su zbog vas. Zajedno mozete mnogo. Sa zidom izmedju vas, izgledi su mali. Vi ste buduce kolege svojih profesora, molim vas izgradite komunikaciju na vreme.

A evo i predloga za konkretnu akciju:
Odrzati zbor SVIH brucosa (u terminu kada cete svi biti tu, najbolje jedan dan posle predavanja)
Brucosi da izaberu tri predstavnika koji ce u ime svih govoriti na tom zboru.
Na zbor ce doci student prodekan i ostali clanovi studentskog parlamenta.
Na zbor ce doci i prodekan za nastavu.
Razgovaracemo o problemima i pokusati da na vreme pronadjemo resenje.

Hulio, imas moj broj tel.
Dogovorite se o terminu odrzavanja zbora i izaberite troje brucosa koji ce govoriti u ime svih ostalih.
Javite mi nekoliko dana unapred kada ce se zbor odrzati, kako bi prodekan za nastavu uskladila svoje obaveze sa tim.
Mislim da cemo tako najbolje reagovati.

hulio_salinas

Dobro. Dajte onda da uradimo sto se uraditi moze.

Zbor (brucosa) cemo obaviti sledeceg ponedeljka, posto ce tada svi biti prisutni. Znate da su ove nedelje ispiti, pa nema nastave. Izabracemo 3 predstavnika
i javicemo ti cim to odradimo. Posle izbora predstavnika,  mislim da uopste nema razloga za odlaganje zbora (sa prodekanom i...). Dakle, od sledeceg utorka,
brucosi ce biti spremni za akciju. Ti, ***pereco vidi kad mozes da ukalkulises taj zbor, pa da delamo.

Sto se tice nejavljanja mentorima, priznajem(o) gresku. Iskreno, svima je bilo (malo) glupo da pricaju da ljudima koje nikad nisu videli. Bilo je (malo) glupo pricati
o problemima, za koje nismo znali da li su uopte ozbiljni problemi. Sada, kada je velika vecina upoznata sa problemom, mislim da nece biti onih koji ce precutrati
problem mentoru. Barem se nadam.

Bred

1. Trinity, zasto bi komplikovali sa ti mail listama? Ja prvi nemam pijma za tu listu niti bih je koristio jer mislim da je bilo kakav forum bolji od mailinig lista.
2. Cudno je a i zapanjujuce porazavajuca cinjenica da tako malo brucosa koristi forum upravo zbog ovakvih problema i velikog "koncentrisanja" studenta na jednom mestu kada je mnogo veca verovatnoca da ce ogroman broj ljudi biti informisan o vasim problemima ako to napisete ovde na forumu.
3. Pitanje je da li ce se brucosi moci sami organizovati i izabrati predstavnike, mislim da je uputno da neko iz organizacije bude sa njima i uputi ih u "proceduru"
4. Pereca vam je sasvim lepo objasnila zasto je vazno da kontaktirate profesore-mentore, vazno je bar da se upoznate i ostvarite i uspostavite neki kontakt pa cete se polako "otkravljivati" i vi i oni.

hulio_salinas

***Bred

2. Mnogi ljudi nemaju komp ovde (U Beogradu). Neki nisu ni culi za forum, a nekima je glupo da dodju ( :][), jer ne znaju kako to ovde funkcionise.

3. Pitanje je da li cemo uspeti. Pokusacemo. Pomoc nije na odmet. Stvarno neko iz organizacije treba pomoci.

Pedja

Evo Hulio i ja cemo biti predstavnici i detaljno cemo izloziti probleme   :police:

Bred

Zato postoji Racunarski centar na fakultetu.

Masha

Pipi, procitavsi tvoju poruku, zaista sam ostala u cudu najvise zbog onoga da ne znas sta bi pitala svog mentora (studenta ili profesora). Ljudi, informisanje je stvar opste kulture i nije mi jasno kako ne znate sta biste pitali nekoga ko je na tom fakultetu mnogo duze od vas? Mislim da biste trebali da se borite za ono sto vam po Bolonji sleduje, a to je efikasnije studiranje i kad god primetite da nesto nije onako kako bi trebalo da izgleda, a kako treba da izgleda znacete jedino ako se informisete, odmah reagujte. Niko od studenata koji su ucestvovali u stvaranju novog programa vam ne moze pomoci ako mu dodjete sa hrpom problema, zato reagujte na vreme. Puno srece vam zelim na zboru. I da, apsolutno se slazem sa Bredom i upotrebom interneta.

Bred

I srecom sto su hulio &co. na forumu inace mi, kao stariji studenti, ne bi imali pojma sta se desava na prvoj godini :roll:

jeca87

Ja sam se javila mom studentu-mentoru, danas sam joj i izlozila problem, ali uopste nisam ubedjena da cemo nesto time postici. U svakom slucaju vredi pokusati.

===

Pre desetak dana je 20 studenata pricalo sa profesorkom iz Uvoda u farmaciju o svim ovim stvarima o kojima pisete i...nista. Pricala je `Verujem, verujem...pa to je sada tako, a vi se zalite da bi vam sledece godine bilo lakse...`

Pa kome vise da se zalimo? Ko je odgovoran za to? Samo prebacuju odgovornost sa jednog na drugog!

UZAS!!!!!  :box

hulio_salinas: "Spojio sam poruke."

pereca

Jeca87, u ovom slucaju je mnogo bitnije da razgovaras sa profesorom mentorom. Ipak Vece donosi konacne odluke, a tamo su profesori i asistenti.

hulio_salinas

***Brede, barem ti znas sta znaci kada su ljudi neaktivni. Znas kakvi su ljudi i znas da ce pre da cute i trpe, nego da izloze problem. Znas i za onaj fenomen: neka to uradi neko drugi. Nemaju svi naviku (kao hulio&co) da kuckaju po netu o svemu i svacemu.

***Masho  lepo si sve rekla. Moracemo da nesto uradimo.